Aktualno

RODITELJI ZABRINUTI, BOLNICA TRAŽI SUGLASNOST ZA SPECIJALIZACIJU Najmlađi pacijenti ovise o dolasku endokrinologa iz Zagreba

RODITELJI ZABRINUTI, BOLNICA TRAŽI SUGLASNOST ZA SPECIJALIZACIJU Najmlađi pacijenti ovise o dolasku endokrinologa iz Zagreba

Naš problem traje nepune dvije godine, kada je našem sedmogodišnjem djetetu dijagnosticirana šećerna bolest tipa 1. Dubrovačka Opća bolnica danas nema stalno zaposlenog dječjeg endokrinologa već liječnica, koja je ranije radila u Dubrovniku, dolazi iz Zagreba nekad svaki mjesec, nekad svaka dva ili tri mjeseca obaviti kontrole. To najčešće bude na jedan dan. Svaki put molimo Boga da dobijemo termin i uspijevali smo sve do danas – pričaju za DuList ogorčeni roditelji sedmogodišnjeg djeteta (podatci poznati uredništvu), kojemu je na nalazu iz travnja pisalo: Kontrola za tri mjeseca.

— Nakon što je na stranici Bolnice objavljena obavijest da liječnica dolazi 20. srpnja, odmah sam, kao i svaki put dosad poslala e-mail s njenim nalazom te zamolbom za termin. Uvijek odgovor stigne kroz uru, dvije, ali ovog puta nikakvog odgovora nije bilo te sam odlučila nazvati na telefon budući da je u obavijesti pisalo kako se narudžbe zaprimaju tim putem. Tada me je dočekao šok – naše dijete, rečeno mi je, nije na listi čekanja koja broji 70-ero djece – priča nam dalje ogorčena majka, koja se u tom trenutku našla u sasvim bezizlaznoj situaciji jer svoje dijete, koje trenutno ima problema sa šećerom te mu je nužna kontrola, ne može odvesti nigdje drugdje. Jer, ni u privatnim poliklinikama nema pedijatra endokrinologa.

Nismo na listi čekanja?

— Kad sam zazvala na telefon objasnila sam kako sam poslala e-mail tražeći termin za dijete, na što mi je rečeno kako me nema na listi čekanja i da ne možemo preko reda. Rekla sam joj kako ne idem preko reda jer na nalazu moga djeteta piše kontrola svako tri mjeseca kako bi se vidjelo je li regulacija dobra ili ne. Mala mi trenutno ima problema sa šećerom i ne znam što raditi, treba mi doktor – rekla nam je ova majka koja se pita što je s ostalom djecom s liste čekanja, ali i onom, poput njenog djeteta koje nije na listi ako liječnica ovaj jedan dan u srpnju može odraditi 15-ak termina.

Ovi zabrinuti roditelji, koji su netom nakon našeg razgovora ipak uspjeli dobiti termin za srpanj, apeliraju i na privatne poliklinike da zaposle dječjeg endokrinologa.

Spremni su kontrole i platiti, samo gdje

— Spremna sam platiti koju god cijenu, a problem mi je sad s djetetom putovati za Zagreb. Bili smo jednom i u Splitu, no liječnik kod kojega smo se željeli prebaciti rekao nam je kako i tamo imaju jako puno djece. Njegov je savjet bio da ostanemo u Dubrovniku. Ostali smo, ali evo što se događa. Ne znam što nam je raditi. Ne zanima nas nikakva politika, samo naše dijete. Znam da bi doktorica Kačić Miličić napravila sve što je u njenoj moći, rekla mi je i da neke stvari možemo odraditi telefonom – govori dalje majka djeteta sa šećernom bolesti tipa 1.

Objašnjenje smo potražili i u Općoj bolnici Dubrovnik odakle ističu kako se radi na osiguravanju dodatnog pedijatra endokrinologa.

Zatražena suglasnost za natječaj za specijalizaciju

— Kako bismo osigurali dodatnog pedijatra endokrinologa zatražena je suglasnost Ministarstva zdravstva RH za ras¬pisivanje natječaja iz uže specijalizacije – ističu iz OB Dubrovnik.

Inače, dr. Zrinka Kačić Miličić u Opću bolnicu Dubrovnik dolazi, napominju, maksimalno koliko je u mogućnosti.

— Dolasci ovise o njezinim profesionalnim i privatnim obvezama i epidemiološkoj situaciji. Zbog nedostatka pedijatra endokrinologa, a kako bismo osigurali što češće kontrolne preglede, kontaktiran je KBC Split, kao i druge zdravstvene ustanove s ciljem njihovog angažiranja, međutim, nisu nam bili u mogućnosti izaći u susret – ističu iz OB Dubrovnik.

Od početka godine 68 pacijenata na pregledu

Na naše pitanje koliko se inače čeka na termin s obzirom na činjenicu da bolnica nema čitavo vrijeme na raspolaganju pedijatra endokrinologa, odgovaraju kako čekanje pacijenata ovisi o mogućnostima dolaska pedijatra endokrinologa u Dubrovnik. Tako je od početka godine na pregledu bilo 68 pacijenata. Naši sugovornici ostali su šokirani brojem djece na listi čekanja, a na kojoj se nije našlo njihovo dijete niti im je itko rekao kako ista postoji. Iz Bolnice objašnjavaju kako je lista nastala kako bi se pravodobno naručili svi pacijenti kojima je pedijatrijski endokrinolog potreban u vrijeme dolaska dr. Zrinke Kačić Miličić. Sva djeca upisuju se na listu čekanja i poziva ih se na kontrolni pregled kod dr. Kačić Miličić u terminu njezinog dolaska u Dubrovnik.

Direktan kontakt liječnice s roditeljima

— Lista čekanja formira se prema prioritetima i prema vremenu naručivanja kako bi se znalo koliko djece dolazi na kontrolni pregled. Pacijenti koji ne uspiju zakazati termin na vrijeme, kao što je slučaj koji ste naveli, zbrinjavaju se, kao i svi hitni slučajevi pa se i njih naručuje u vrijeme dolaska liječnice Kačić Miličić. Dio hitnih pacijenata dogovara dr. Kačić Miličić u direktnom kontaktu s roditeljima – odgovorili su na naše pitanje iz bolnice o tome kako se formiraju liste čekanja i što s pacijentima koji ne uspiju zakazati termin u vrijeme kad im je potrebna kontrola.

Inače, obrada pacijenata tijekom dolaska u Dubrovnik ovisi o tome koliko dana pedijatar endokrinolog boravi u Dubrovniku. Tijekom dvodnevnog boravaka u lipnju odrađena su 33 kontrolna pregleda u dva dana, dok je za preglede u srpnju naručeno 17 pacijenata za vrijeme jednodnevnog boravka dr. Kačić Miličić.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 21. srpnja 2021.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist