Aktualno

PROVJERILI SMO STANJE FINANCIJA Računi gradskih društava nakon četiri godine ‘podebljani’ za 83,5 milijuna kuna

PROVJERILI SMO STANJE FINANCIJA Računi gradskih društava nakon četiri godine ‘podebljani’ za 83,5 milijuna kuna

Dio direktora gradskih tvrtki već je u lipnju dobio povjerenje za novi četverogodišnji mandat. Potvrda sta­rih ili dolazak novih direktora u preo­stalim se društvima tek očekuje. Dok se takve odluke ne donesu na skupšti­nama, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje na računima gradskih društava bilo 30. lipnja ove godine. Sve su tvrtke, među kojima su i jedna javna ustanova te dvije agencije, poslovale u plusu osim Libertasa. Naime, javni gradski prijevoznik zadnjeg je dana lipnja bio u minusu od oko 3,3 milijuna kuna. No, iz Gradske uprave napomenuli su nam kako je nekoliko dana kasnije, točnije 9. srpnja, u trenutku kad smo dobili odgovor na naš upit, stanje Libertaso­vog računa bilo u plusu te je ovo grad­sko poduzeće raspolagalo iznosom od oko 2,5 milijuna kuna. Inače, ukupno je 13 gradskih društava 30. lipnja ras­polagalo iznosom od čak 106,8 mili­juna kuna. Tome ćemo dodati i iznos s računa Grada Dubrovnika. Naime, saldo Grada Dubrovnika je 30. lipnja iznosio 705.766,50 kuna. Ovdje spomenimo i kako je u lipnju 2017. godine, na računu 13 društava u vlasništvu Grada Dubrovnika bilo 23,2 milijuna kuna. ­
Vodovod, Čistoća…
S najviše je novaca 30. lipnja ove godine raspolagao Vodovod Dubrovnik. Tvrtka je tada, naime, imala oko 66,7 milijuna kuna na računu. Taj se iznos nije uve­like promijenio u odnosu na stanje 4. lipnja, kada je sve podatke objavio i gradonačelnik Mato Franković, prvog radnog dana svog novog mandata. Vodovod je tako početkom lipnja imao na računu oko dva milijuna kuna više. No, svakako treba podsjetiti kako je u lipnju 2017. godine, nakon promjene vlasti u Dubrovniku, Vodovod raspo­lagao iznosom od oko 110 tisuća kuna. Upravo takvu usporedbu gradonačel­nik već neko vrijeme ističe u javnosti, a posebno nakon nastupanja svjetske gospodarske krize uzrokovane pande­mijom koronavirusa. Dokazivao je time kako su financije Grada i njegovih dru­štava stabilne.
Nakon Vodovoda, najviše sredstava je krajem lipnja imala tvrtka Čistoća, koja je prema riječima gradonačelnika lani zabilježila 60 posto manje financijskog prometa nego 2019. Ovo je komunalno društvo tako krajem lipnja raspolagalo s iznosom od skoro 14 milijuna kuna, što je znatno više od stanja s početka istog mjeseca. Prema ranijem izvje­šću gradonačelnika, Čistoća je 4. lip­nja imala oko 6,1 milijun kuna. Ako se vratimo pak u 2017., iznos raspoloživih sredstava sličan je onom današnjem. I tada je naime na računu Čistoće bilo oko 13,6 milijuna kuna, dakle tek nešto manje nego krajem lipnja ove godine.
PROVJERILI SMO STANJE FINANCIJA Računi gradskih društava nakon četiri godine ‘podebljani’ za 83,5 milijuna kuna
Lokrum sa 6,3 milijuna kuna
Iduća po raspoloživim sredstvima je tvrtka Sanitat, koja je zadnjeg dana lip­nja imala na računu oko 12,2 milijuna kuna. To je tek neznatno manje od sta­nja s početka lipnja (oko 12,5 milijuna kuna). Prije četiri godine Franković je u Sanitatu pak zatekao oko 7,2 milijuna kuna te 105 tisuća eura. Javna usta­nova Rezervat Lokrum danas posluje ipak lošije nego 2017. godine. Tada je naime Lokrum raspolagao s iznosom od 14,7 milijuna kuna, a četiri godine kasnije riječ je o 6,3 milijuna kuna. Ovdje spomenimo i gradonačelnikovu konferenciju za medije iz prosinca 2020. godine, kada je također javnosti poda­stro financijske podatke gradskih dru­štava. Lokrum je tada na računu imao 11,4 milijuna kuna.
— Tu moramo napomenuti da je JU Lokrum donirala uređaj za mamogra­fiju OB Dubrovnik, uređaje za ventilira­nje i u posljednje dvije godine je izdva­jala značajan iznos za Dubrovački savez športova – istaknuo je tada gradonačel­nik Franković.
UTD Ragusa ‘isplivala’ iz minusa
Dubrovačka razvojna agencija DURA novu Gradsku upravu je 2017. godine dočekala s iznosom nešto malo manjim od 252 tisuće kuna. Danas, odnosno zadnjeg dana lipnja na računu je imala oko 3,5 milijuna kuna. Nakon DURA-e, po iznosu na računu slijedi Hotel Gruž, koji je lipanj zaključio s 2,4 milijuna kuna. Prije četiri godine ovo je društvo raspolagalo iznosom od oko 1,1 mili­jun kuna. Dubrovačka tvrtka Vrtlar ovogodišnji je lipanj zaključila s oko 1,9 milijuna kuna, a 2017. raspolagala je iznosom od oko 704 tisuće kuna. Došli smo i do UTD Raguse, nekad ranije, uz Hotel Gruž, vječnog gubitaša. UTD Ragusa je, naime, novu gradsku upravu 2017. godine dočekala s minusom nešto većim od 4 milijuna kuna. Danas je društvo u plusu te je 30. lipnja raspola­galo s 1,2 milijuna kuna.
Domouprava Dubrovnik krajem lip­nja ove godine imala je skoro 789 tisuća kuna, dok je prije četiri godine na računu bilo nešto malo manje od pola milijuna kuna. Boninovo je pak kraj lip­nja ove godine dočekao s oko 406 tisuća kuna, a na početku prvog mandata Frankovića društvo je raspolagalo s niti 160 tisuća kuna. Tu je i dubrovačka Agencija za poticanu stanogradnju koja je 30. lipnja imala oko 584 tisuće kuna. Prije četiri godine Franković je zatekao iznos od niti 1200 kuna, a slična situa­cija bila je i 4. lipnja ove godine kada je na računu bilo oko 1300 kuna.
Tvrtka Dubrovačka baština u lipnju 2017. godine imala je oko 21 tisuću kuna na računu. Danas pak raspolaže sa 140 tisuća kuna.
PROVJERILI SMO STANJE FINANCIJA Računi gradskih društava nakon četiri godine ‘podebljani’ za 83,5 milijuna kuna
Libertas najviše pogođen krizom
U ovom pregledu financijskog stanja iz Gradske uprave nisu nam poslali i sta­nje na računu JU Športski objekti, koja se pak našla u objavi Grada Dubrov­nika od 4. lipnja. Ova je javna ustanova tada, naime, imala oko 1,1 milijun kuna, a prije četiri godine nešto malo više od 750 tisuća kuna.
Za kraj smo ostavili Libertas, za kojega je i sam gradonačelnik izja­vio kako je riječ o tvrtki koja je naj­više pogođena koronakrizom. Liber­tas je tako 30. lipnja ove godine bio u minusu od 3,3 milijuna kuna, no, kao što smo već uvodno spomenuli, devet dana kasnije odlazi u plus od 2,5 mili­juna kuna. Ovdje treba podsjetiti kako je 2017. stanje u Libertasu bilo takvo da je račun bio u minusu čak 11,8 milijuna kuna.
Prisjetit ćemo se i gradonačelnikovih riječi o ovoj tvrtki iz prosinca 2020.
— Najveći utjecaj koronavirus je imao na poslovanje Libertasa zbog manjeg broja turista. Libertas će ovu godinu završiti s gubitkom od 7 milijuna kuna do čega smo došli unutarnjom preras­podjelom i drukčijom organizacijom. Projekcije su bile da će biti u gubitku od 30 milijuna kuna – naglasio je tada gradonačelnik.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 14. srpnja 2021.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović