Hrvatska

U trezoru Hrvatske narodne banke pohranjeno oko 65 posto novčanica i 40 posto kovanica kune

Euro je postao jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, a iz Hrvatske narodne banke tvrde da je javni dio procesa zamjene kune eurom uspješno proveden, u skladu s planom i bez većih poteškoća. Međutim u optjecaju je još 60 posto kunskih kovanica, prenosi Tportal.

Banke su do 31. prosinca od HNB-a preuzele oko 388 milijuna komada eurokovanica, što uključuje početne pakete eurokovanica, kao i oko 63 milijuna komada euronovčanica. Za potrebe redovite opskrbe banaka u 2023. u Hrvatskoj kovnici novca izradit će se dodatnih oko 210 milijuna komada eurokovanica, što je HNB objavio u priopćenju.

Iz HNB-a kažu da su tijekom razdoblja predopskrbe, uoči uvođenja eura, bankama dostavljene ukupno 1,3 milijarde eura, što uključuje i vrijednost početnih paketa eurokovanica.

– Na osnovi iskustava zemalja koje su uvele euro kao nacionalnu valutu, HNB očekuje da će se pri zamjeni kune za euro vratiti oko 1,1 milijarda komada kovanica kune i više od 500 milijuna komada novčanica kune, što uključuje i pričuve gotovog novca kune HNB-a. Nakon povlačenja kovanice kune čuvat će se u montažnom objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine i poslije toga prodat će se kao sekundarna sirovina – naveli su iz HNB-a.

– Usporedno s povlačenjem iz optjecaja, postupno se uništavaju novčanice kune na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihova uništavanja rezanjem i brojenja uništenih novčanica. Potreban prostor za povučene novčanice kune osiguran je u trezorima HNB-a. Na dan 19. siječnja 2023. HNB je u trezoru pohranio oko 326 milijuna komada novčanica kune (65 posto procijenjene količine), dok je u vojarni smješteno oko 443 milijuna komada kovanica kune (40 posto procijenjene količine) – istaknuli su iz HNB-a.

Naglasili su i da nijedan potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden. Hrvatska narodna banka je intezivnim supervizorskim aktivnostima to osigurala, a nastavit će i dalje s kontrolom konverzije osobito u dijelu kredita potrošača.

– Svi subjekti pod nadzorom HNB-a (banke, kreditne unije, institucije za elektronički novac i institucije za platni promet) tarife naknada konvertirali su u euro bez ikakvog povećanja od 1. siječnja, odnosno samo uz primjenu pravila o preračunavanju i zaokruživanju – potvrdili su iz HNB-a, premda su po uvođenju eura počele rasti kamate na kredite, pogotovo stambene.

Pročitajte još

Marija Vučković: Nisam tražila usluge protivne zakonu od bivšeg predsjednika Hrvatskih šuma

Dulist

Teško bolestan Andrija treba našu pomoć, lijek je enormno skup

Dulist

POVEĆANJE Koliko će od utorka koštati benzin, dizel, a koliko pak plin?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija