Grad

U što će Vodovod uložiti 530 milijuna kuna?

U što će Vodovod uložiti 530 milijuna kuna?

Projekti tvrtke Vodovod Dubrovnik koji će se izvoditi u sljedećem četverogodišnjem razdoblju na uslužnom području Vodovoda predstavljeni su ovog četvrtka u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Okupljenima su se uvodno obratili predsjednik Uprave Vodovoda Valentin Dujmović i gradonačelnik Andro Vlahušić, dok je projekte na komunalnim vodnim građevinama ukupne vrijednosti gotovo 530 milijuna kuna predstavio dr. Damjan Nemec iz tvrtke Hidroprojekt Ing., zadužene za pripremu projektne dokumentacije pri aplikaciji na europske fondove.

Gradonačelnik Vlahušić zahvalio je Vladi RH i Hrvatskim vodama što su prepoznali sve pozitivne napore koje je Dubrovnik poduzeo na komunalnoj infrastrukturi u proteklom razdoblju, ali i Upravi kao i djelatnicima Vodovoda.

– Izvršenjem ovih projekata do 2019. godine stvara se infrastrukturna podloga za razvoj grada, koji će u svakom trenutku u vodoopskrbi moći skrbiti za 200.000 ljudi – rekao je gradonačelnik. Dodao je kako će one projekte koji nisu zadovoljili kriterije za financiranje iz europskog kohezijskog fonda, prvenstveno misleći na Elafite, Grad Dubrovnik izvesti vlastitim sredstvima.

Planirane investicije prvenstveno se odnose na osiguranje kvalitete pitke vode u čemu je stožerni projekt izgradnja uređaja za pročišćavanje pitke vode Ombla. U investiciju ukupno vrijednu 80 milijuna eura ulazi novogradnja i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe, priključenje novih korisnika, smanjivanje gubitaka, ali i modernizacija i institucionalno jačanje tvrtke Vodovod Dubrovnik. Osim vodoopskrbe, značaj dio ulaganja otpada na sustav odvodnje otpadnih voda s izgradnjom potpuno novog pročistača otpadnih voda Lapad, koji će se ukopati u brdo Petka.

Osigurano je financiranje iz kohezijskog fonda Europske unije u iznosu od 70 posto. Po 9 posto ukupne investicije financirat će se iz državnog proračuna, odnosno kroz Hrvatske vode, dok je obveza jedinice lokane samouprave osigurati sredstva u iznosu od 12 posto.

Izvor: www.dubrovnik.hr

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist