Grad

Braniteljima zemljište na Nuncijati s proljeća 2016.

Braniteljima zemljište na Nuncijati s proljeća 2016.

Izgradnjom zgrade sa 108 stanova za HRVI u Mokošici, za koju je jučer izdana građevinska dozvola, te dodjelom zemljišta za 43 branitelja na Nuncijati Grad Dubrovnik završit će priču o stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida i branitelja.

Rečeno je to na konferenciji za novinare gradonačelnika Andra Vlahušića i zamjenice mu Tatjane Šimac Bonačić sa suradnicima. Stanove u Mokošici Grad radi u suradnji s Ministarstvom branitelja, na način da će gradska uprava riješiti kompletnu komunalnu infrastrukturu, a svaki stan sufinancirat će se iz gradske blagajne sa po 100 tisuća kuna.

Što se tiče Nuncijate i dodjele zemljišta braniteljima na tom gradskom predjelu, rečeno je kako se u ožujku 2016. godine očekuje usvajanje Urbanističkog plana uređenja, nakon čega slijedi parcelacija kojom će 43 branitelja postati vlasnici svoga zemljišta.

Nadležna pročelnica za urbanizam i prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić podsjetila je kako je krajem 2013. donesena odluka o izradi DPU-a, čije je površina obuhvata nešto manje od 5 hektara. Pola površine je u čistom vlasništvu Grada Dubrovnika, a ostatak je u suvlasništvu, što će se riješiti parcelacijom nakon usvajanja plana.

Istaknula je i kako je izmjenama i dopunama GUP-a predviđena i pristupna cesta, što je i bio jedan od najvećih problema jer se radi o infrastrukturno neopremljenom području. U međuvremenu se s Ministarstvom branitelja utvrđivao i konačan broj onih kojima će se zemljište dodijeliti.

– Prema izabranom stručnom rješenju na području obuhvata DPU-a mogu se izgraditi 43 građevine, 37 samostojećih s minimalnom parcelom od 400 kvadrata i šest dvojnih građevina s minimalnom parcelom od 300 kvadrata – istaknula je Lončarić, dodavši kako je izrada plana započela po starim propisima, te da novi zakon omogućuje puno kraću proceduru. Stoga je pripremljena i nova odluka o izradi plana, koja bi se pred gradskim vijećnicima trebala naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća, kako bi se izrada plana nastavila po novom zakonu i kraćoj proceduri.

– Očekuje se kako će se, ukoliko svi budu zadovoljni tijekom javne rasprave, plan usvojiti u ožujku 2016. godine, a istovremeno se radi i priprema za parcelaciju, koja će uslijediti nakon usvajanja plana – istaknula je Jelena Lončarić.
– Parcelacijom branitelji postaju vlasnici zemljišta. Što će oni sa svojim vlasništvom napraviti isključivo ovisi o njima i zakonu po kojem su to pravo i ostvarili, ali Grad Dubrovnik je prema njima ispunio svoju obvezu – istaknuo je Andro Vlahušić, dok je Tatjana Šimac Bonačić ustvrdila kako će s ova dva projekta završiti priča o stambenom zbrinjavanju hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist