Hrvatska

U srpnju izdano 798 građevinskih dozvola

U srpnju ove godine u Hrvatskoj je izdano 798 građevinskih dozvola (689 za zgrade i 109 za ostale građevine), što je 17,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine (20 posto više za zgrade i 5,8 posto više za ostale građevine).

Uz stagnaciju u veljači, ukupan broj izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini kontinuirano raste od početka ove godine, s nešto duljim kontinuitetom rasta broja dozvola za ostale građevine (rastu posljednjih deset mjeseci). Riječ je o refleksiji rasta investicijske aktivnosti ohrabrene gospodarskim rastom te poduprte niskim troškovima financiranja, raspoloživim sredstvima iz fondova EU i poticajnim mjerama stambene politike. Istodobno je porasla i u dozvolama predviđena vrijednost radova (za 18,5 posto) na 4,1 milijardu kuna, što je najveći mjesečni iznos od prosinca 2010. (odnosno, kada je riječ o vrijednosti radova na ostalim građevinama, od svibnja 2009. godine), što upućuje na to da je u srpnju vjerojatno izdana građevinska dozvola za neki veći investicijski projekt.

U takvim je okolnostima sumarno u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 12,2 posto (8,9 posto kod zgrada i 29,2 posto kod ostalih građevina), uz istodoban porast predviđene vrijednosti radova za 40,7 posto (26,2 posto kod zgrada i 60,5 posto kod ostalih građevina). Pritom ukupan iznos predviđene vrijednosti radova od 20,3 milijarde kuna pripada povijesno najvišim vrijednostima kada se promatra razina ostvarenja u prvih sedam mjeseci neke godine. To pruža solidan temelj za dinamičan nastavak rasta građevinske aktivnosti, osobito jer je rast rasprostranjen na visokogradnju i niskogradnju.

Pozitivne tendencije nastavljaju se i u stanogradnji s obzirom na to da je već osmi mjesec zaredom u izdanim građevinskim dozvolama predviđena gradnja više od tisuću stanova (u srpnju ove godine 1209 stanova), čime je broj izdanih dozvola za stanove u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 40,5 posto, uz rast korisne površine stanova za 30,9 posto. Očito je da rast plaća i stambenih kredita uz pozitivna kretanja na tržištu rada i provedbu poticajnih mjera za kupnju stanova ohrabruje nove investicije u stanogradnju.

Dvoznamenkast rast broja izdanih građevinskih dozvola i predviđene vrijednosti radova upućuje na vjerojatan dinamičan rast građevinske aktivnosti u narednom razdoblju. To potvrđuju i podaci o vrijednosti novih narudžbi građevinskih poduzeća s 20 i više zaposlenih koja je u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za 12,1 posto. Pritom podaci povezani s građevinskim dozvolama i s novim narudžbama upućuju na potencijal snažnijeg rasta aktivnosti u niskogradnji u odnosu na visokogradnju, što je povezano s dinamiziranjem korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU. Stoga temeljni problem građevinske operative i dalje ostaje nedostatak dovoljnog broja radnika određenih struka.

Izvor: HGK

Pročitajte još

‘DODJELA SE MORA UBRZATI’ Krediti za likvidnost gorući su problem gospodarstva

Dulist

SAMO ‘LAJK’ I ‘SMJEŠKO’ Gotovo s komentiranjem ispod članaka

Dulist

Nautičari zadovoljni sezonom, rezultati na 70 posto prošlogodišnjih

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija