Županija

U SKLOPU FESTE U Bruxellesu o Ruđeru Boškoviću u službi diplomacije Dubrovačke Republike

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je predavanju dr. sc. Stjepana Špoljarića na temu ‘Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike’ koje je održano u sklopu ovogodišnje proslave Feste sv. Vlaha u Bruxellesu.

Organizatori predavanja su bili Predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, a uz predavanje u Veleposlanstvu RH u Kraljevini Belgiji održano je i predstavljanje istoimene knjige.

Projekt publikacije ‘Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike’ nastao je 2011. godine povodom 300. obljetnice rođenja znamenitoga svjetskog i hrvatskog znanstvenika, Dubrovčanina i isusovca Ruđera Josipa Boškovića. Publikacijom su istražene te predstavljene konkretne Boškovićeve zasluge u ostvarivanju, zaštiti i promoviranju vanjskopolitičkih interesa Dubrovačke Republike u kontekstu međunarodnih odnosa druge polovice 18. stoljeća, a posvećen je predstavljanju diplomatskog aspekta Boškovićeva života i rada.

Autor projekta koji je pripremljen u Diplomatskoj akademiji, dr. sc. Stjepan Špoljarić, diplomat MVEP–a RH u svom je izlaganju među ostalim istaknuo:

-Kada je riječ o brojnim i uvijek značajnim zanimanjima i djelatnostima velikoga Ruđera, onda se njegovo diplomatsko djelovanje obično navodi na kraju niza nabrajanja i kaže se i diplomat. Knjiga upravo dokazuje da Boškovićeva diplomatska djelatnost nije bila nipošto usputna, već ozbiljna patriotska dužnost koju je svojski odrađivao – naglasio je Špoljarić.

Pročitajte još

[FOTO] ‘SVE IDE PO PLANU’ Obišli smo radove na Vili Čingriji

Dulist

Napreduju radovi na Centru za djecu s poteškoćama u razvoju u Metkoviću

Dulist

PRIVREMENO Župljani u Srebrenom mogu produžiti abonamenat za prosinac

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija