Kultura

U PONEDJELJAK Predavanje povodom 540. godišnjice rođenja Mavra Vetranovića

DKD plakat Mavro Vetranovic B1

U posljednjem tjednu obilježavanja ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, povjesničarka književnosti i izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Katja Bakija u ponedjeljak, 14. studenoga u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik održat će predavanje Mavro Vetranović – pjesnik boli i društvene krize svojega doba. Predavanje će se održati povodom 540. godišnjice rođenja pjesnika bogatog i žanrovski raznolikog opusa koji je stvarao na razmeđu kasnog srednjovjekovlja i rane renesanse.

U književnoj historiografiji 19. st. miješalo se autorstvo Vetranovićevih i Držićevih djela. Jedina Držićeva tragedija i njegovo posljednje izvedeno djelo Hekuba pripisivala se Vetranoviću, a crkveno prikazanje Vetranovićevo  Prikazanje od poroda Jezusova i Posvetilište Abramovo Držiću.

Autor je opusa koji obuhvaća 30 do 40 tisuća stihova sačuvanih u nekoliko zasebnih manjih rukopisa te u trima opsežnim rukopisnim „knjigama“. Pisao je dramske tekstove, religiozne pjesme, maskerate, političke i satirične pjesme, refleksivne pjesme, nadgrobnice.

Mavro Vetranović uživao je veliki ugled u dubrovačkom književnom krugu, bio je poštovan i slavljen među dubrovačkim i dalmatinskim renesansnim pjesnicima. U svojim stihovima kritizirao je aktualna politička i društven zbivanja i korumpiranost dubrovačkog društva i djelovao kao angažirani intelektualac svoga vremena.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

OTVARANJE IZLOŽBE I DONACIJA Poznati sarajevski umjetnik u Flori

Dulist

[FOTO] ‘Hekuba’ oduševila brojnu publiku na Lovrijencu

Dulist