Kultura

U Osojniku Mali festival folklora i baštine

U Osojniku Mali festival folklora i baštine

Drugi po redu Mali festival folklora i baštine održat će se na Osojniku u subotu, 15. lipnja 2013.,  na nogometnom igralištu s početkom u 18 sati i 30 minuta.

Ovogodišnji Mali festival bit će obogaćen gostovanjima društava iz susjednih zemalja te jednom skupinom sa sjevera Hrvatske.

Nastupit će 13 dječjih folklornih skupina do 13 godina starosti, a to su:
KUD Čilipi, KUD Metković, KUD Ponikovska poskočica, FA Linđo Dubrovnik, K.U.U. Izvor Zaton mali, KUD Humski glas Neum, KUD Stjepan Radić Pridvorje, KUD Kumpanija, Udruga Dubrovački primorski svatovi, Hrvatska nastava u Crnoj Gori, HKUD Hutovo BiH, FA Turopolje-Velika Gorica, KUD Sv. Juraj Osojnik.

Svatko od njih nastojat će što bolje prezentirati tradiciju i običaje svoga kraja. Djeci to predstavlja poseban izazov, a ljubav s kojom pristupaju izvođenju tih točki očaravajuća je.

Osim bogatog dramsko-folklornog sadržaja ovogodišnji Festival ujedno će proslaviti i dvadesetu godišnjicu oslobođenja te početka obnove sela Osojnik što će biti prigoda za zahvale onima koji su pomogli.

Osojnik je obnovljen uz pomoć donacije švicarske Vlade te lokalnog povjerenika za obnovu Pava Handabake koji je napravio program obnove. Na Festival će nam u goste doći kao predstavnik švicarske vlade Magdalena Lesjak iz Agencije za pomoć i obnovu koja djeluje pri Ministarstvu vanjskih poslova Švicarske. Tom prigodom uručit će joj se plaketa zahvale za svesrdnu pomoć u teškim vremenima i povući će se paralela od progranika iz 90.-ih te današnjeg stanovništva Osojnika koje raste, napreduje i kulturno stvara. Želja nam je ovim činom pokazati švicarskom narodu da novci koje su donirali tih ranih 90.-ih nisu zagubljeni u vremenu i prostoru, štoviše da je to bila isplativa investicija, koja je 20 godina nakon urodila plodom. Jer nema veće zahvale doli poticanja kulturne tolerancije i razumijevanja. U cjelokupnoj organizaciji posjete gđe. Lesjak pomoglo je i Veleposlanstvo Švicarske u Hrvatskoj.

U pripremi Malog festivala sudjeluje gotovo svaki pokretni stanovnik Osojnika te se očekuju brojni uzvanici i posjetitelji.
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist