Kultura

U objektivu Tomassa Burata

U objektivu Tomassa Burata

Izložba "Galerija sugrađana" fotografa Tommasa Burata otvorena je večeras u Domu Marina Držića. Autor izložbe jedan je od najvrsnijih  fotograf u Dalmaciji krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Rođen je u Dubrovniku 27. ožujka 1840. godine, a njegov otac Miho, inače obrtnik, bio je rodom iz Buića u Župi dubrovačkoj iz roda Buratovića. Tommaso Burato svoje mogućnosti foto-objektiva primijenio je za predstavljanje svojih suvremenika, građana Dubrovnika i njegovih namjernika sve do odlaska u Zadar 1873. gdje se dokazao kao prestižni profesionalni fotograf. I nakon preseljanja u Zadar fotografirao je stanovnike Dubrovnika koji su boravili u Zadru, ali je tijekom svojih dolazaka u Dubrovnik i dalje fotografirao stanovnike Dubrovnika. Dio tih fotografija upravo je predstavljen na ovoj izložbi koja je nastala na temelju arhivskog rada.

– Naš grad toliko je bogat na svim područjima i ima toliko bogatstava koji se kriju u Državnom arhivu u Dubrovniku da je šteta ne načeti tu temu. Ovaj posao na neki način sliči detektivskom poslu jer je bio pravi izazov odrediti bezimene portrete , a ostalo ih je još dosta i vjerojatno ćete i vi tu pomoći prepoznavajući neke osobe. Zahvaljujem svima onima koji su posudili svoje fotografije u prvim redu Dubrovačkim muzejima, jer je danas teško otkupiti pojedine fotografije. U gradu imamo i strastvenih kolekcionara koji izgaraju za svakom fotografijom i koji su spremni svoje vrijeme ali i financijska sredstva izdvojiti da bi došli do pojedine fotografije. Upravo zahvaljujući njima je dobar dio te fotografske baštine i sačuvan – istaknula je ravnateljica Doma Marina DržićaVesna Delić Gozze.

Zahvalila je svima koji su ustupili fotografije, posebno Anuški Bolfek koja je vlasnica dijela ostavštine Tommasa Burata u Pilama. On je svoje prve fotografske korake napravio u Dubrovniku, dok je većinu svog fotografskog rada ostvario u Zadru.  U Padovi  je 1865. stekao akademski stupanj maestra kemije i farmacije, a u Zadar dolazi 1873. godine. U ožujku 1876. podijeljen mu je naslov carskoga i kraljevskog dvorskog fotografa.
Najkasnije 1884. utemeljio je „Prvi zavod u Dalmaciji za fotomehanički tisak za izradbu postojanih otisaka masnom bojom prema najnovijem usavršenom postupku“. U pitanju je tehnologija svjetlotiska kojom su se služile sve veće europske fotografske kuće, a prvu vlastitu razglednicu tiskao je 1894. godine. Nakon njegove smrti, 1910. posao je preuzela kćer Vicenza, zvana Vica, koja je posao proširila u Dubrovniku i Herceg Novom.
Izložbu Galerija sugrađana" fotografa Tommasa Burata otvorio je gradski vijećnik Antun Pravedan. 

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist