Županija

U LUMBARDI Glavate želve Mini Koko i Luka-Amadeo vraćeni u more!

U Lumbardi su u nedjelju u more upuštene dvije oporavljene morske kornjače Mini Koka i Luku-Amadea u blizini lokacije gdje su pronađene.

-Dok je Mini Koko jedva dočekao da krene u more te je netragom nestao, Luka-Amadeo je u početku imao poteškoće. Uvala je bila preplitka te je bio dezorijentiran, no lokalni mještani su mu pomogli naći put, a kada je osjetio dubinu, vrlo snažno ih je povukao. U suradnji sa Sveučilištem Primorska (Kopar) i timom dr. sc Bojana Lazara, postavljena su dva transmitera na Luku-Amadea; satelitski (kupljen) i drugi koji su samostalno izradili preko GSM mreže (mobitela). Preko njih će sakupljati podatke, ne samo o točnoj lokaciji na kojoj se nalazi jedinka, već i o dubini – ističu iz Akvarija Pula.

-Ovim putem zahvaljujemo ravnateljici JU Dubrovačko-neretvanskoj, Marijani Miljas Đuračić na pozivu i organiziranju manifestacije, cijelom njezinom timu te još jednom nalaznicima Mini Koka i Luke-Amadea, naše najmanje i najveće ozlijeđene glavate želve koje su zbog svojih teških ozljeda boravile od godinu (Mini Koko) do godinu i po u našem centru – naglasili su iz Akvarija Pula.

Manifestaciju su organizirali Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a popratilo ju je više stotina ljudi. Nazočan je bio i župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo. Nalaznici ozlijeđenih kornjača – Sunčana Žaknić i Stanka Amadeo su dobili nagradu, kao i Akvarij Pula.

-Hvala nalaznicama koje su ih pronašle, Akvariumu Pula koji ih je izliječio i našoj Javnoj ustanovi za odluku da se vrate u more na otoku Korčuli gdje su i pronađene i spašene. Čuvajući floru i faunu čuvamo od propasti čovjeka i cijeli planet – oglasio se na Facebooku župan Nikola Dobroslavić koji je i prisustvovao ovom događaju.

 

Pročitajte još

RASPISAN NATJEČAJ Traži se novi ravnatelj DUNEA-e

Dulist

PRVE IZMJENE I DOPUNE Proračun Županije ‘narast’ će na 1,1 milijardi kuna

Dulist

ZA REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI Županijski vijećnici dat će jamstvo Turističkoj i ugostiteljskoj školi za kredit od 15 milijuna kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija