Aktualno

U KOLOVOZU PREVEZLI 26,5 POSTO GOSTIJU Žičara bilježi veći pad prihoda nego putnika

U KOLOVOZU PREVEZLI 26,5 POSTO GOSTIJU Žičara bilježi veći pad prihoda nego putnika

Žičara je u srpnju ove godine prevezla svega 22 posto od broja putnika prevezenih u istom mjesecu prošle godine. Svakako treba spomenuti kako se putnici na Srđ, zbog epidemije koronavirusa, nisu prevozili od 19. ožujka do 21. lipnja, jer je žičara bila zatvorena. Isto tako iz Excelsa nekretnina ističu kako usporedba rezultata prvih osam mjeseci ove s prvih osam mjeseci prošle godine neće dati pravu sliku utjecaja pandemije COVID-19 na ovogodišnje rezultate, jer je prošle godine žičara bila zatvorena od 25. travnja do 28. lipnja. Kad je riječ o kolovozu, prevezeno je 26,5 posto od broja putnika prevezenih u kolovozu 2019. godine, odnosno zabilježen je pad od 73,5 posto naspram istog prošlogodišnjeg mjeseca.

—Pad prihoda u odnosu na iste mjesece 2019. godine je i veći od pada broja putnika budući da su ove godine cijene niže nego u istom razdoblju 2019. godine. Od početka kolovoza cijena karte za dvosmjernu vožnju odrasle osobe iznosi 160 kuna, a do kraja srpnja je iznosila 140 kuna. Prošle godine je tijekom cijele sezone cijena ove karte iznosila 170 kuna. Cijene karata uvijek prilagođavamo stanju na tržištu te ćemo tako nastaviti i u daljnjem razdoblju – naveo je Anto Rusković iz Excelsa nekretnina.

—Za stjecanje prave slike o padu broja putnika žičarom ove godine naspram ranijih godina navest ćemo da je u prvih osam mjeseci 2020. godine žičara prevezla samo nešto malo više putnika nego npr. u travnju 2018. godine. Uzimajući u obzir razvoj situacije s ovom pandemijom kako u Republici Hrvatskoj tako i u zemljama koje predstavljaju nama emitivna tržišta, mali broj turista u Dubrovniku u zadnjih desetak dana i najave daljnjih ukidanja letova različitih aviokompanija očito ne postoje razlozi za optimizam u odnosu na ostatak ove godine – ističe dalje Rusković.

Mjere štednje

—Excelsa nekretnine još od početka ožujka ove godine primjenjuju brojne mjere usmjerene na smanjivanje troškova poslovanja radi povećanja kapaciteta kompanije u odgovoru na snažan pad prihoda neizvjesno dugog trajanja. Tako je dio fiksnih troškova poslovanja smanjen ugovaranjem novih, nižih, cijena s brojnim dobavljačima te odgađanjem pojedinih poslova planiranih u ovoj godini za buduće razdoblje. Istovremeno, dio varijabilnih troškova, tj. onih koji ovise o broju prevezenih putnika žičarom smanjen je automatizmom zbog manjeg broja putnika ove godine – navodi Anto Rusković u odgovoru na naše pitanje o poduzetim mjerama za smanjenje troškova. Istaknuo je i kako su se ove godine pojavili dodatni troškovi zbog provođenja sveobuhvatnih mjera protuepidemijske zaštite na žičari.

—Uz sve navedene uštede bilo je nužno smanjiti i troškove plaća pri čemu su Excelsa nekretnine odlučile da neće otkazati niti jedan ugovor o radu već će smanjiti sve plaće u kompaniji. Smanjivanje plaća se je učinilo tako da su se prvotno plaće manje smanjile onima koji rade u odnosu na one koji određeno razdoblje nisu radili, vodeći pri tome računa da nitko ne dobije plaću manju od 4 tisuće kuna neto. Nakon što su svi zaposleni ponovno počeli raditi za veći postotak su smanjene plaće onim radnicima koji imaju veće plaće, a za manji postotak plaće onih radnika koji imaju niže plaće. Namjera nam je nastaviti s ovakvom politikom za sad, a utemeljene projekcije za 2021. godinu u ovom trenutku nije moguće imati budući da nije poznato kako će se pandemija razvijati u idućim mjesecima, kada će biti dostupno cjepivo protiv virusa SARS-CoV-2 odnosno lijekovi za liječenje bolesti COVID-19 bez čega nije za očekivati značajniji oporavak turizma u našoj regiji – ističe Rusković.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 9. rujna 2020.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist