Aktualno

U KNJIŽNICAMA Završile online pripreme za ispit državne mature iz fizike

Besplatne ‘E-pripreme za ispit državne mature iz fizike’, koje je preko aplikacije MS Teams u organizaciji Dubrovačkih knjižnica vodio fizičar Hrvoje Mesić, privele su se kraju. Pripreme koje su bile namijenjene svim srednjoškolcima, naročito maturantima, počele su 21. studenoga 2020., a odvijale su se svake subote, osim u razdoblju zimskih praznika, sve do 20. veljače 2021.

Za pripreme je bilo prijavljeno 26 đaka koji su ih preko dobivene poveznice mogli pratiti. Profesor Mesić sa srednjoškolcima je u deset susreta riješio preko 500 konkretnih zadataka koji se protežu kroz četverogodišnje školovanje te obradio cjeline: mehanika 1, mehanika 2, toplina, elektricitet, elektromagnetizam, titranje i valovi, optika i moderna fizika. Prezentacije do sada obrađenih cjelina (u formatu ppsx) mogu se preuzeti na stranici Prirodopolisa.

Naime, fizika je najčešće traženi izborni predmet na maturi, a da bi se položila državna matura, po gimnazijskom programu moraju se položiti tri obvezna predmeta: hrvatski, matematika i strani jezik. Međutim, mnogi fakulteti traže da se uz tri obvezna položi još barem jedan izborni predmet, a to je najčešće fizika. Stoga su ‘E-pripreme za ispit državne mature iz fizike’ krenule kako bi pripremile učenike za ono što ih čeka na maturi, te su se na ovaj način učenici mogli uključiti u nastavu s mogućnošću postavljanja pitanja, dodatnih pojašnjenja, zahtijevati sporije izlaganje i pitati sve što ih zanima.

Ove pripreme za učenike koji izaberu fiziku kao izborni predmet na maturi organizirale su Dubrovačke knjižnice za učenike dubrovačkih srednjih škola (a i šire), a financirane su uz podršku Zaklade Caboga Stiftung.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

DUBROVAČKI ARHITEKT MARKO DABROVIĆ IZ 3LHD-A Ekipa koja donosi optimizam, ne pričaju o teškoćama, već hrabro mrve birokraciju

Barbara Đurasović

MARIN ČILIĆ ‘Baldo je spreman za novu ulogu starijeg brata’

Dulist

SV. ILIJA Stranci skrenuli sa staze i izgubili se, u pomoć stigli pripadnici HGSS Orebić

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija