Hrvatska

U Hrvatskoj vlada nestašica gotovo 300 lijekova

Farmaceutska industrija

Sezona je virusa, a a Hrvatskom haraju covid, streptokok i gripa. No, kako donosi N1, vlada i nestašica pojedinih lijekova, a na popisu HALMEDA ih je gotovo 300, s tim da bi neki od njih trebali ponovno biti dostupni već u siječnju, a za neke se ne zna do kad će trajati razdoblje nestašice. Na popisu lijekova koji trenutno nisu dostupni su primjerice Maxflu i dva oblika Coldrexa, ali i neki drugi koji se koriste za liječenje simptoma prehlade, gripe i drugih infekcija. Nestašica je i određenih antibiotika poput nekih vrsta Klavocina, Ospamoxa, Augmentina, Betaklava, Zinnata itd. Nedostaje i Decortina koji se, između ostalog, koristi kod bolesti pluća i bronha (npr. bronhialna astma).
-Unatoč navedenim nestašicama, na tržištu je registriran veći broj lijekova za to terapijsko područje tako da postoje druge terapijske opcije za naše pacijente – rekla je za N1 Ana Soldo, predsjednica Komore.
Soldo također ističe da su se problemi s nestašicama lijekova ‘višestruko povećali nakon Covida i situacije s ratom u Ukrajini te mnoge članice EU-a uvode različite sustave za praćenje nestašica te pokušavaju organizirati mehanizme za lakše premoštavanje problema s nestašicama lijekova.

Pročitajte još

Marija Vučković: Nisam tražila usluge protivne zakonu od bivšeg predsjednika Hrvatskih šuma

Dulist

Glas poduzetnika predlaže da do 15 posto napojnica bude neoporezivo

Dulist

Teško bolestan Andrija treba našu pomoć, lijek je enormno skup

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija