Hrvatska

U Hrvatskoj vlada nestašica gotovo 300 lijekova

Farmaceutska industrija

Sezona je virusa, a a Hrvatskom haraju covid, streptokok i gripa. No, kako donosi N1, vlada i nestašica pojedinih lijekova, a na popisu HALMEDA ih je gotovo 300, s tim da bi neki od njih trebali ponovno biti dostupni već u siječnju, a za neke se ne zna do kad će trajati razdoblje nestašice. Na popisu lijekova koji trenutno nisu dostupni su primjerice Maxflu i dva oblika Coldrexa, ali i neki drugi koji se koriste za liječenje simptoma prehlade, gripe i drugih infekcija. Nestašica je i određenih antibiotika poput nekih vrsta Klavocina, Ospamoxa, Augmentina, Betaklava, Zinnata itd. Nedostaje i Decortina koji se, između ostalog, koristi kod bolesti pluća i bronha (npr. bronhialna astma).
-Unatoč navedenim nestašicama, na tržištu je registriran veći broj lijekova za to terapijsko područje tako da postoje druge terapijske opcije za naše pacijente – rekla je za N1 Ana Soldo, predsjednica Komore.
Soldo također ističe da su se problemi s nestašicama lijekova ‘višestruko povećali nakon Covida i situacije s ratom u Ukrajini te mnoge članice EU-a uvode različite sustave za praćenje nestašica te pokušavaju organizirati mehanizme za lakše premoštavanje problema s nestašicama lijekova.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović