Hrvatska

Plenković najavio novčane kazne za neopravdano podizanje cijena

Plenković najavio novčane kazne za neopravdano podizanje cijena

U ponoć je istekao ultimatum koji je Vlada dala svima koji su zbog uvođenja eura neopravdano podignuli cijene, donosi HRT. Premijer Andrej Plenković najavio je novčane kazne za poslovne subjekte koji ne budu poštovali Vladin zaključak o vraćanju cijena na razinu od 31. prosinca, kao i mogućnost ukidanja subvencija za energente, ističući da će nadležne službe pojačati nadzor cijena.

Podsjetimo, državni inspektorat od prošle je subote do jučer obavio gotovo 700 nadzora, u 178 utvrđeno je neopravdano povećanje cijena. Frizerske usluge i usluge njege tijela poskupjele su u prosjeku 20 posto, u nekim slučajevima i do 50 posto. Ugostitelji su podignuli cijene do 15 posto, pojedinci čak i do 43 posto. Meso, voda, sok i jaja skuplji su do 13 posto. Kruh i pekarski proizvodi poskupjeli su od 15 do 30 posto.

– Ne budu li u roku koji im je zadan vratili cijene na one koje su vrijedile prije konverzije na euro, poslovni subjekti kod kojih se utvrdi da su neopravdano podizali cijene snosit će vrlo skoro za to predviđene novčane kazne, rekao je Plenković.

Kaže kako je primjetno da je velik broj poslovnih subjekata koji su već po usvajanju zaključka Vlade ili nakon postupanja nadležnih tijela reagirali i korigirali cijene koje su neopravdano podignute s 31. prosinca.

Dodao je da nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana po kojima se postupa, te je pozvao građane da i dalje prijavljuju sve uočene nepravilnosti. Cijela se Europa suočava s visokom stopom inflacije i sve vlade je nastoje suzbiti ekonomskim mjerama kako bi zaštitili kupovnu moć građana, rekao je premijer i dodao da je u takvim okolnostima neodgovorno i kratkovidno neopravdano dizati cijene, čime se smanjuje kupovna moć potrošača.

– U krizi je važna solidarnost i odgovornost i ponašanje koje nije profitersko, istaknuo je Plenković i dodao da Vlada jest po svojoj vokaciji za slobodno tržište.

 

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist