Aktualno

U Hrvatskoj se proda samo tri stana dnevno!

U Hrvatskoj se proda samo tri stana dnevno!

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova koje su u prvom polugodištu prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez POS-a, iznosila je 10.731 kunu, što je sedam posto manje u odnosu na drugo polugodište prošle godine, a za 10,1 posto manje u odnosu na prvo polugodište 2012. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Prosječna cijena četvornog metra stanova POS-a (na temelju Programa društveno poticane stanogradnje) u prvom je polugodištu ove godine iznosila 7.311 kuna, što je u odnosu na razdoblje od srpnja do prosinca prošle godine pad za 0,7 posto, dok je u odnosu na prvih šest mjeseci 2012. godine rast za 5,5 posto, prenosi poslovni.hr

Ukupna prosječna cijena po četvornom metru svih prodanih stanova, bez obzira na prodavatelja, tijekom prvog polugodišta, iznosila je 10.580 kuna, što je 11,2 posto manje nego u prvom polugodištu prošle godine i 4,9 posto manje prema drugom lanjskom polugodištu.

Tijekom prvog polugodišta ove godine, po podacima DZS-a, u Hrvatskoj je prodano 1.027 novih stanova, ukupne korisne površine 62.297 četvornih metara, što bi značilo da je prosječna površina prodanog novog stana 60,6 četvornih metara.

U Zagrebu je prodano 594, a u ostalim naseljima 433 stana pri čemu je prosječna cijena "kvadrata" stana u Zagrebu 11.373 kune, a u ostalim naseljima 9.464 kune.

U ukupnom broju prodanih novih stanova u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci više od 95 posto odnosi se na stanove koja su prodala trgovačka društva i druge pravne osobe, dok je udio stanova POS-a u ukupnoj prodaji 4,8 posto.

Trgovačka društva i druge pravne osobe u prvom su polugodištu prodala 978 stanova, pri čemu najviše u Zagrebu, njih 594, dok su svi prodani stanovi POS-a, njih 49, u ostalim naseljima.

Najveći udio u cijeni stanova od 62 posto, po podacima DZS-a, zauzimaju troškovi gradnje i dobit izvođača. Troškovi građevinskog zemljišta sudjeluju s 20 posto, a ostali troškovi s 18 posto.

Pročitajte još

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist

Svjetski je dan slobode medija

Dulist

‘DA SAM JA NEKO’ Enis Bešlagić s autorskom predstavom stiže u Dubrovnik!

Dulist