Aktualno

Treba nastaviti s politikom otvorenih vrata

Treba nastaviti s politikom otvorenih vrata

U hotelu Lacroma gdje je u tijeku Parlamentarna skupština NATO-a održan je bilateralni sastanak predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leka i predsjednika Parlamentarne skupštine Hugha Bayleya.

-Nastojali smo naglasiti važnost parlementarne dimenzije NATO-a, zato što smatramo da je važno da predstavnici NATO-a imaju saznanja i mogućnost utjecaja na politiku NATO-a i da je NATO politička organizacija. Naglasili smo i da je za hrvatske ineterese ali i sigurnost i mir u Europi vrlo važno nastaviti s politiikom otvorenih vrata odnosno proširenja NATO-a posebno mislimo na zemlje koje su uznapredovale u tom procesu kao što je Crna Gora i Makedonija. Treba učiniti dodatne napore kako bi obje zemlje uskoro dobile priznanje od NATO-a. Nažalost usuglasili smo se da procesi u BIH-a nisu ohrabrujući kada je riječ o procesu pristupanja NATO-u. Zahvalili smo se i na mogućnosti da organiziramo ovaj skup jer je to zaista priznanje RH i nova legitimacija da smo zrela i demokratski sigurna zemlja i da želimo biti aktivni u organizacijama kao što je NATO koji na najbolji način želi graditi mir u svijetu i u Europi – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

– Ovo je važna godina za Hrvatsku jer ste postali punopravna članica EU, članica ste NATO-a već 5 godina i tijekom tog vremena, pa i prije, imali smo važne savjete od Hrvatske. Vjerujem da je Hrvatska postala snažan dio NATO-a s mogućnošću da radi na potporama susjednim zemljama da se pridruže EU, NATO-u. Proteklih 20 godina naš je savez imao važnu ulogu u radu demokratski izabranih parlamenata zemalja koje su uspostavile demokratske institucije, koje su postigle ono što je postigla Hrvatska, punopravno članstvo u EU i NATO-u. Izrazili smo potporu onima koji još uvijek rade na tom putu i naša rasprava je usmjerena na to što vaše članstvo može dati kolegama iz Crne Gore, Makedonije i drugim zemljama kako  bi išle vašim stopama i kako bi poszigle ono što je postigao hrvatski narod – istaknuo je predsjednik Parlamentarne skupštine Hugh Bayley zahvalivši Hrvatskoj na organizaciji ovog skupa.

 

Pročitajte još

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?