Grad

U Dubrovniku živi 4171 osoba s invaliditetom. 544 ima ih manje od 19 godina

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić primili su predstavnik udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju.

Na sastanku održanom u Velikoj vijećnici sudjelovali su predstavnici udruge „Dva skalina“, „Poseban prijatelj“, Društva distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije te predstavnici Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije.

Zamjenica Tepšić zahvalila je predstavnicima udruga na kontinuiranoj suradnji i podsjetila da je upravo u partnerskom odnosu s njima i njihovim članovima Grad Dubrovnik u ožujku ove godine donio novu Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. godine. Aktualna strategija treći je po redu strateški dokument skrbi za osobe s invaliditetom. Predstavlja krovni dokument gradske politike prema osobama s invaliditetom, koja izjednačavanje mogućnosti definira u 14 područja povezanih s različitim dimenzijama kvalitete života i sustava pružanja usluga građanima, s naglaskom na aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

Zamjenica je istaknula formiranje Centra za pružanje usluga u zajednici namijenjenog osobama s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života kao prioritetno ulaganje u nadolazećem razdoblju. Budući Centar nalazit će se u Orašcu, a sredstva za njegovu izgradnju i opremanje Grad će osigurati kroz dostupne EU fondove.

Na sastanku se između ostalog razgovaralo i o postupku ugrađivanja zvučnih signala na novim i postojećim raskrižjima te uvođenje zvučnih upozorenja u javnome gradskom prijevozu koje će se provesti u suradnji s Libertasom Dubrovnik.

Zamjenik pročelnika Katičić najavio je da će se trogodišnji javni poziv za sufinanciranje programa udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju raspisati tijekom prosinca.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca diljem svijeta s ciljem promocije jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i punom sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

U Dubrovniku živi 4171 osoba s invaliditetom, od čega su 2499 muškarci (59,9 %) i 1672 žene (40,1 %). Najveći broj osoba s invaliditetom je u radno aktivnoj dobi. U dobi od 0 do 19 godina ukupno je 544 djece s invaliditetom ili 13 % ukupne populacije osoba s invaliditetom.

Pročitajte još

‘PRETUŽNO JE KAKO NAM UNIŠTAVAJU GRAD’ Turistkinja ‘zgrabila’ stolicu i njome udarala po izlogu u Širokoj ulici

Dulist

[KORISTAN SAVJET NAŠEG SUGRAĐANINA] Vozačka nekultura i neuvažavanje drugih sudionika u prometu

Dulist

Isplaćene subvencije za podstanarstvo, 250 tisuća kuna za 196 korisnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija