Grad

U Dubrovniku živi 4171 osoba s invaliditetom. 544 ima ih manje od 19 godina

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić primili su predstavnik udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju.

Na sastanku održanom u Velikoj vijećnici sudjelovali su predstavnici udruge „Dva skalina“, „Poseban prijatelj“, Društva distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije te predstavnici Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije.

Zamjenica Tepšić zahvalila je predstavnicima udruga na kontinuiranoj suradnji i podsjetila da je upravo u partnerskom odnosu s njima i njihovim članovima Grad Dubrovnik u ožujku ove godine donio novu Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. godine. Aktualna strategija treći je po redu strateški dokument skrbi za osobe s invaliditetom. Predstavlja krovni dokument gradske politike prema osobama s invaliditetom, koja izjednačavanje mogućnosti definira u 14 područja povezanih s različitim dimenzijama kvalitete života i sustava pružanja usluga građanima, s naglaskom na aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

Zamjenica je istaknula formiranje Centra za pružanje usluga u zajednici namijenjenog osobama s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života kao prioritetno ulaganje u nadolazećem razdoblju. Budući Centar nalazit će se u Orašcu, a sredstva za njegovu izgradnju i opremanje Grad će osigurati kroz dostupne EU fondove.

Na sastanku se između ostalog razgovaralo i o postupku ugrađivanja zvučnih signala na novim i postojećim raskrižjima te uvođenje zvučnih upozorenja u javnome gradskom prijevozu koje će se provesti u suradnji s Libertasom Dubrovnik.

Zamjenik pročelnika Katičić najavio je da će se trogodišnji javni poziv za sufinanciranje programa udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju raspisati tijekom prosinca.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca diljem svijeta s ciljem promocije jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i punom sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

U Dubrovniku živi 4171 osoba s invaliditetom, od čega su 2499 muškarci (59,9 %) i 1672 žene (40,1 %). Najveći broj osoba s invaliditetom je u radno aktivnoj dobi. U dobi od 0 do 19 godina ukupno je 544 djece s invaliditetom ili 13 % ukupne populacije osoba s invaliditetom.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[VIDEO] SITNO BROJIMO DO FESTE Crkva sv. Vlaha ukrašava se lovorom

Dulist

Za predsjednika Udruge Hrvatski domobran izabran Nikola Bogoje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija