Zanimljivosti

U Dubrovniku održan simpozij o cijepljenju

Darko Richter cijepljenje

U sklopu simpozija ‘Cijepljenje: izazovi današnjice’, koji se danas održao u Dubrovniku, izlaganje o tzv. antivakcinalnom pokretu održao je prim. dr. sc. Darko Richter iz KBC-a Zagreb.

Primarijus Richter iznio je kronologiju pokreta koji je započeo u SAD-u u devedesetim godinama prošlog stoljeća te se proširio i na ostatak svijeta. Istaknuo je kako je u 2011. godini u Hrvatskoj cijepljenje odbilo 4 osobe, godinu kasnije 29, a prošle godine njih 205.

Za ovu godinu očekuje se oko 400 slučajeva odbijanja cijepljenja, dok se za 2015. očekuje oko 1000, a 2016. oko 1600 slučajeva.
– Ne slažem se s ocjenama da se roditelje koji ne dopuštaju da im se dijete cijepi nazivaju zlostavljačima. Cijepljenje u Hrvatskoj nije prisila nego obaveza. A prisilno je zdravstveno osiguranje, jer vi ne možete odbiti da budete osigurani – kazao je Richter prikazavši rezultate istraživanja po kojem roditelji koji su ‘a priori’ sumnjičavi prema cijepljenju najteže mijenjaju stav, dok su oni koji se upoznaju s više detalja skolni promijeniti stav o cijepljenju.

– Samo znanje očito nije dovoljno da bi se uvjerilo. Treba nešto više od toga – kazao je Richter, koji smatra kako se na temi cijepljenja izvrću činjenice.

– Moramo biti svjesni da svaka izgovorena riječ nosi odgovornost. I moja nosi odgovornost, i zato pokušavam dati transparentne argumente – kazao je Richter.

Pročitajte još

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist

[FOTO] ‘BLUE STEM’ Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković podučavali osnovnoškolce

Dulist

Zagrebačka banka uvodi veliku novost za građane

Dulist