DuList IN

U Dubrovačkim knjižnicama dovršen i drugi dio natječaja DIGITALNa IGRA(ČKa)

U Dubrovačkim knjižnicama dovršen i drugi dio natječaja DIGITALNa IGRA(ČKa)

Ekipa Dubrovačkih knjižnica prošli tjedan je završila s izradom drugog dijela Arduino projekata uz pomoć IoT (Internet of Things) primjera koristeći easyC i Gravity komponente, kojeg u sklopu kreativnog natječaja DIGITALNa IGRA(ČKa) – GENERACIJA NOW 2020./2021. provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) – Croatian Makers. Projekt je prijavljen, slijedi glasovanje za najbolji rad u svakoj kategoriji te potom kviz znanja za timove. Oni timovi koji ostvare najbolji ukupni rezultat (zbroj glasova i bodova na kvizu) bit će pozvani na finale Završne izložbe u Zagrebu. Tim Dubrovačkih knjižnica činili su učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola, a projekt je vodio informatičar Dubravko Jakovljević.

Nakon uspješno odrađenog prvog Arduino zadatka i izrade digitalnog autića ‘Jurića’ koji bježi od čovjeka i usput izbjegava prepreke, koristeći dva infracrvena senzora, nova ekipa je ovaj put radila na tri projekta iz područja knjižnične djelatnosti:

Ljudometar (brojač ljudi)

Izradila djeca: Dion i Manu Stamenić Matović

Ljudometar je uređaj koji bilježi trenutni broj ljudi koji se nalaze u knjižnici i ispisuje ih na OLED ekranu. Uređaj koristi dva senzora pokreta, jedan s desne strane za ulaske i drugi s lijeve strane za izlaske. Kod ulaska brojač se povećava za jedan, a kod izlaska smanjuje za jedan.

Tempo-plin mjerač

Izradila djeca: Ramon Stamenić Matović i David Vukas Džaić

Tempo-plin mjerač je uređaj koji mjeri temperaturu, vlagu i plin pomoću pripadajućih senzora te vrijednosti ispisuje na OLED ekranu. Dodatno su ugrađene LED diode koje signaliziraju ako je neka od vrijednosti prešla graničnu.

Ruka koja dezinficira

Izradila djeca: Tara Androić Petrokov, Natan Šipčić, Roko Bogdanović, Ivan Stojanović

Robotska ruka i prateća konstrukcija čiji je zadatak detekcija knjige na postolju i njena dezinfekcija. Korištena su četiri servo motora: tri u konstrukciji ruke, i jedan za raspršivanje aerosolnog dezificijensa. Za detekciju knjige korišten je ultrazvučni senzor. Princip funkcioniranja je sljedeći: ruka u nultom položaju čeka promjenu stanja na ultrazvučnom senzoru. Kada je na postolje postavljena knjiga, vrijednost na UZ senzoru se smanjuje i pokreće se proces dezinfekcije. Prvo se pokreće servo motor montiran na raspršivač dezificijensa, i dva puta prska aerosol u smijeru knjige. Potom se aktivira sama ruka, i u tri vertikalna pokreta, uz horizontalno pomicanje, spužvicom prelazi površinu knjige, osiguravajući potpunu pokrivenost dezificijensom i uklanjanje većih kapljica s korica knjige kako bi se izbjegla oštećenja od vlage. Na kraju procesa ruka se vraća u početni položaj i nastavlja pratiti stanje na UZ senzoru.

Podsjećamo kako je Dubrovačkim knjižnicama prošle godine odobreno sudjelovanje i donacija u ovogodišnjem programu Generacija NOW 2020./2021., koji se provodi s ciljem pružanja najmodernijih oblika edukacije mladima kako bi oni, uz pomoć najnovije tehnologije, razvijali svoju kreativnost i inovativnost. Projekt je dugogodišnja suradnja IRIM-a s Hrvatskim telekomom s ciljem uvođenja Internet of Things tehnologija u škole i udruge diljem Hrvatske. U projektu sudjeluju osnovne i srednje škole, knjižnice, udruge i druge edukacijske ustanove koje rade s djecom i mladima. Projekt traje od listopada 2020. do lipnja 2021.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist