Hrvatska

U devet mjeseci zaposleno 40 544 sezonskih radnika

U devet mjeseci zaposleno 40 544 sezonskih radnika

Čak 40.544 osobe zapsolene su u prvih devet mjeseci ove godine iz evidencije Zavoda za zapošljavanje na sezonskim poslovima.

Kako ističu iz HZZ-a posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti zavoda, a isto raste iz godine u godinu, pa je tako u 2014. godini zabilježen izrazito velik broj zapošljavanja osoba s evidencije Zavoda kao i najveći broj prijavljenih potreba za sezonskim radnicima.

Priprema za sezonu 2015. započele su još krajem prošle godine, organizirani su redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih ureda u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. To su poslodavci s područja Jadranskog primorja, a koji su najčešće obilazili područne urede kao što je Osijek, Virovitica , Bjelovar, Slavonski Brod ali i dr. područne urede.

Najviše su traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo sveukupno 17.075 radnika, i to uglavnom konobara/konobarica, kuhara/kuharica, prodavač/prodavačica, sobara/sobarica, čistača/čistačica radnik/radnica u održavanju, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, pomoćni kuhar/kuharica, pomoćni konobar/pomoćna konobarica, recepcionar/recepcionarka.

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 26.858 osoba s evidencije Zavoda, i to uglavnom konobara/konobarica, kuhar/kuharica, prodavač/prodavačica sobarica, pomoćni kuhar/kuharica, čistačica, kuhinjski radnik/radnica, pomoćni konobar/konobarica, recepcionar/recepcionarka i dr.

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 13.686 osoba, a najviše administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti – 3.019, prerađivačkoj industriji – 2.109, javnoj upravi i obrani – 1.565, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 1.416.

Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno u: Splitsko – dalmatinska, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Osječko – baranjskoj, Šibensko – kninska Vukovarsko – srijemska, Primorsko – goranska županija.
Izvan mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 13.593 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo 10.313 osoba, što je ukupno 76 % od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog ureda i to najviše s područja kontinentalne Hrvatske iz Osječko-baranjske, Vukovarsko – srijemske, Brodsko – posavske, Sisačko – moslavačke i dr. županija.

Izvor: hzz.hr

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist