Kultura

U ČETVRTAK Matica hrvatska predstavlja knjige ‘The Story of Dubrovnik’, ‘Ivan Gundulić’ i ‘Zločesta godina’

U ČETVRTAK Matica hrvatska predstavlja knjige 'The Story of Dubrovnik', 'Ivan Gundulić' i 'Zločesta godina'

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku u četvrtak s početkom u 18 sati u Saloči od zrcala predstavit će tri knjige ‘The Story of Dubrovnik’, ‘Ivan Gundulić’ i ‘Zločesta godina’.

Knjiga Ilustrirana povijest Dubrovnika Slavice Stojan predstavlja esejističku sintezu dubrovačke povijesti od nastanka Grada do propasti Republike. Nastala je na temelju opsežne literature i dugogodišnjeg istraživačkog i književnog iskustva autorice teksta. Ona sugestivno vodi čitatelja kroz sve epohe i kroz sve uspone i padove u povijesti Grada. Tekst prate ilustracije Ninoslava Kunca koje oslikavaju povijesne portrete i rezimiraju događaje iz prošlosti Republike na duhovit i satiričan način a često se približavaju izričaju stripa. Njihov kreativni doprinos osobito je je vidljiv u oslikavanju svakodnevice života. Jer, iako kronološku okosnicu ovog stilski dotjeranog i vješto strukturiranog štiva čine politički događaji, težište naracije o Gradu i njegovoj uzbudljivoj prošlosti autorica stavlja na brojne sadržaje društvene i kulturne povijesti i dubrovačke fenomene dugoga trajanja – legende i svetačke kultove, crkveni i komunalni život, republikanski ustroj vlasti, urbanizam i graditeljstvo, bratovštine, vlastelu i staleški poredak, brodogradnju, pomorstvo i trgovinu, diplomaciju, književnost i umjetnost, privatni život itd. Knjiga je podijeljena na trinaest poglavlja koja na zanimljiv i nadahnut način prati i dopunjuje više od stotinu i pedeset nesvakidašnjih ilustracija. Knjiga je metodološki i sadržajno koherentna i čitljiva. Njezinoj privlačnosti doprinosi i sažetost jer je u njoj bogata i dramatična povijest Dubrovnika ispripovijedana u nešto više od stotinjak intrigantnih i primamljivih stranica.

U nizu slikovnica koje je do sada objavio Ogranak Matuce hrvatske u Dubrovniku nedostaje ona o Ivanu Gunduliću (1589.-1638.), toj izuzetnoj osobnosti koja se početkom 17. st. pojavila na hrvatskom književnom obzoru u Dubrovniku i dala cjelovit i poseban otisak cijeloj hrvatskoj književnoj produkciji do današnjeg dana. Slikovnica nije samo nizanje Gundulićevih biografskih podataka ni tumačenje sadržaja i poruka njegovih najvećih djela, već je to priča o Gundulićevu izuzetnom i nažalost, kratkom životu kroz koji se prepliću protagonisti, teme i sadržaji njegovih djela. U pastorali Dubravka koja se odvija u mitskom prostoru i vremenu kao alegorija blagostanja i sreće aristokratskog Dubrovnika Grada i Dubrovnika Republike, u protagonistima Dubravki i Miljenku, najljepšoj djevojci i najljepšem mladiću koji će se vjenčati na blagdan slobode prepoznaju se sam Gundulić i njegova mlađahna odabranica Nika Sorgo (1609.-1644.) kojoj je pjesnik posvetio ovu pastoralu koja je prikazana u godini njihova vjenčanja. Tom ljubavnom pričom Gundulić izriče poruku o stabilnom braku na kojem se temelji sloboda domovine koju je zanosno oslikao himničnom pjesmom kojom završava Dubravka. Poticaj za objavljivanje ove slikovnice je 400. obljetnica od objavljivanja prvog Gundulićevog djela. Autorica slikovnice je Slavica Stojan, a ilustrator Ninoslav Kunc. Slikovnica je objavljena u listopadu 2021. godine.

Zločesta godina je slikovnica za stariju djecu koja govori o tome kako su se u Dubrovačkoj Republici velika pozornost i oprez posvećivali epidemijama koje su s vremena na vrijeme napadale Grad. Konkretno je riječ o kugi koja je veliku nevolju prouzročila Gradu, a trajala je od prosinca 1526. do konca 1527. godine. U tih nešto više od godine dana, dubrovački stanovnici postali su svijesni brojnih epidemioloških činjenica i načina za očuvanje vlastitog života i života svojih bližnjih te drugih stanovnika Grada zahvaljujući mudrom upravljanju aristokratske vlaste i njezinih dužnosnika (kacamorti) Gradom i državom. Tekst priče asocijativno se dotiče i našeg vremena upozoravajući da su epidemije neizbježne bile u prošlosti, da se pojavljuju i u našem vremenu i da jedino samokontrolom i poštivanjem epidemioloških mjera, vodeći računa o vlastitoj sigurnosti, kao i o sigurnosti drugih možemo izbjeći fatalne posljedice za čovječanstvo.
Ova slikovnica posvećena je svima koji se ponašaju odgovorno u pandemiji Covida-19.
Autorice slikovnice su Marija Radonić i Slavica Stojan, a ilustratorica Andrea Vukoja.

Predstavljanje će biti održano u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, stoga je broj nazočnih ograničen. Obvezno je nošenje maski, održavanje distance te predočenje EU digitalne Covid potvrde.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist