Aktualno

U Centru za mlade obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

batch RadioniceZaCureSareniStrujniKrug6

U Centru za mlade Dubrovnik ove subote obilježen je Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti.

Za učenice od 5. do 8. razreda osnovne škole i učenice srednjih škola Ana Kešelj održala je radionicu izrade holograma, a za učenice od 1. do 8 razreda osnovne škole Dinka Lale vodila je radionicu Šareni strujni krug.

Djevojke su usvojile osnovna znanja o virtualnoj stvarnosti i upoznale se s hologramima. Osim što su proširile svoju stvarnost gledajući kroz VR naočale, same su izradile hologram za svoje mobitele, slijedeći upute voditeljice. Prvo su morale izmjeriti veličinu zaslona ekrana, konstruirati jednakostraničan trokut, a zatim napraviti trapeze koje su izrezivali na acetatnom papiru i na kraju ih zalijepile te tako dobile projekcijsku piramidu, koju su testirale. Polaznice radionice Šareni strujni krug spajale su osnovne strujne krugove sa specijaliziranim setovima, proučavale kako rade led diode i ventilatori ovisno o vrsti spoja, te su isprobale kako radi senzor ravnoteže.

Radionice je organizirao Informatički klub Futura u suradnji sa Zajednicama tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije i Sveučilištem u Dubrovniku u Centru za mlade Dubrovnik.

Podsjetimo, svake godine 11. veljače obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti čiji je cilj promicanje ravnopravnosti žena i djevojaka u znanosti i obrazovanju općenito, a posebice po pitanju odlučivanja. Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku o proglašenju ovog dana 2015. godine. Obilježavanjem ovog dana nastoji se ukazati na potrebu ukidanja svih oblika diskriminacije žena u znanosti i obrazovanju te na nužnost poticanja razvoja njihovih karijera te daljnjega znanstvenog usavršavanja.

Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Pročitajte još

ISTRAŽILI SMO CIJENE Koliko košta večera s Michelinovom zvjezdicom?

Nora Di Leo

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

Dulist

U ponedjeljak radovi na gruškoj placi – otklanjaju se uočeni nedostatci na pokretnim tendama

Dulist