Aktualno

U 97. GODINI ŽIVOTA Preminula je Ankica Tuđman

U 97. GODINI ŽIVOTA Preminula je Ankica Tuđman

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana, preminula je u 97. godini života, javlja Večernji list.

Rođena je u srpnju 1926. u Zagrebu. Višu svratištarsku (hotelijersku) prekida u svibnju 1944. odlaskom u partizane, a u kolovozu te godine u Čazmi upoznaje Franju Tuđmana, koji je u to vrijeme bio šef Personalnog odjela X. Zagrebačkog korpusa u kojem je komesar bio Ivan Šibl. Tada je imala 18 godina.
-Francek je bio vrlo ozbiljan i odgovoran za svoje 22 godine i znao je da za našu ljubav nema vremena ni mogućnosti dok traje rat, ali su naši osjećaji govorili da ćemo sve to ubrzo nadoknaditi – napisala je kasnije.
Tuđman 31. siječnja 1945. iz Čazme odlazi Vrhovni štab u Beograd. Ona se vraća u Zagreb nakon 8. svibnja kada partizani ulaze u glavni grad Hrvatske. Počela je raditi u Uredu grada Zagreba. Taj Ured službeno posjećuje Tuđman s obrazloženjem da „dolazi po kadrove iz Hrvatske“. Tada se dogovaraju o zajedničkom životu u Beogradu. U svibnju 1945. odlazi s njim u Beograd. Odmah se zapošljava u Ministarstvu vanjskih poslova. 25. svibnja 1945. udala se za Franju Tuđmana. Vjenčali su se u beogradskoj općini Centar.
-Nakon vjenčanja, na koje smo krenuli svatko iz svog ureda, nije bilo ni svečanog ručka. I mi i kumovi vratili smo se na svoja radna mjesta -poslije je napisala. Sina Miroslava rodila je godinu dana nakon vjenčanja, 25. svibnja 1946., Stjepana 14. srpnja 1948. i kćer Nevenku 3. ožujka 1951.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist