Aktualno

U 97. GODINI ŽIVOTA Preminula je Ankica Tuđman

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana, preminula je u 97. godini života, javlja Večernji list.

Rođena je u srpnju 1926. u Zagrebu. Višu svratištarsku (hotelijersku) prekida u svibnju 1944. odlaskom u partizane, a u kolovozu te godine u Čazmi upoznaje Franju Tuđmana, koji je u to vrijeme bio šef Personalnog odjela X. Zagrebačkog korpusa u kojem je komesar bio Ivan Šibl. Tada je imala 18 godina.
-Francek je bio vrlo ozbiljan i odgovoran za svoje 22 godine i znao je da za našu ljubav nema vremena ni mogućnosti dok traje rat, ali su naši osjećaji govorili da ćemo sve to ubrzo nadoknaditi – napisala je kasnije.
Tuđman 31. siječnja 1945. iz Čazme odlazi Vrhovni štab u Beograd. Ona se vraća u Zagreb nakon 8. svibnja kada partizani ulaze u glavni grad Hrvatske. Počela je raditi u Uredu grada Zagreba. Taj Ured službeno posjećuje Tuđman s obrazloženjem da „dolazi po kadrove iz Hrvatske“. Tada se dogovaraju o zajedničkom životu u Beogradu. U svibnju 1945. odlazi s njim u Beograd. Odmah se zapošljava u Ministarstvu vanjskih poslova. 25. svibnja 1945. udala se za Franju Tuđmana. Vjenčali su se u beogradskoj općini Centar.
-Nakon vjenčanja, na koje smo krenuli svatko iz svog ureda, nije bilo ni svečanog ručka. I mi i kumovi vratili smo se na svoja radna mjesta -poslije je napisala. Sina Miroslava rodila je godinu dana nakon vjenčanja, 25. svibnja 1946., Stjepana 14. srpnja 1948. i kćer Nevenku 3. ožujka 1951.

Pročitajte još

Kulminacija priče o sve većem nezadovoljstvu djelatnika Muzeja? Inspekcijski nadzor u Kneževom dvoru!

Dulist

Ibrica Jusić jedan je od kandidata za predstavnika Hrvatske na Eurosongu

Dulist

POMOĆ ZA DUBROVČANE Pridružite se humanitarnoj akciji za 26 djece

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija