Grad

U 2022. GODINI Za nepropisno parkiranje naplaćeno skoro 640 tisuća kuna!

U 2022. GODINI Za nepropisno parkiranje naplaćeno skoro 640 tisuća kuna!

Mnogi naši sugrađani smatraju da je u redu stati vozilom u jednu prometnu traku, upaliti ‘sva četiri’ i otići svojim poslom, pritom misleći da ih neće sustići kazna. Na našu se redakcijsku adresu javio ljutiti čitatelj koji napominje da se takvo parkiranje kažnjava samo u pojedinim dijelovima grada, kao što je skretanje za Robnu kuću Srđ i u trećoj traci ispred DTS-a. Kao najnoviju lokaciju spomenuo je i traku koja vodi do garaže na Ilijinoj glavici No, primijetio je da se takvo ponašanje uvriježilo na jednoj od dvije trake koje vode od Srđeve robne kuće do hotela Petka, a tamo se kazne ne dijele. Smatra da bi se nešto trebalo promijeniti!
—Tamo se vozi slalom. Stvarno smo postali selendra – dodao je.

5133 prekršaja
Iz Grada Dubrovnika za DuList ističu kako su od siječnja do rujna ove godine prometni redari evidentirali 5133 prekršaja nepropisnog parkiranja vozila.
—Prometno redarstvo kažnjavanje prekršitelja provodi sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Prekršajnog zakona. Po utvrđivanju prekršaja nepropisnog parkiranja, ukoliko je prekršaj utvrđen neposrednim nadzorom na terenu, prometni redar na vozilu ostavlja obavijest o počinjenom prekršaju. Ukoliko je prekršaj utvrđen korištenjem nadzornih kamera, vlasniku vozila se obavijest o počinjenom prekršaju šalje poštom. Po zaprimanju obavijesti o počinjenom prekršaju vlasnik vozila/vozač može sukladno Prekršajnom zakonu, u roku od tri dana platiti novčanu kaznu u polovičnom iznosu ili nastaviti s provođenjem prekršajnog postupka – rekla je glasnogovornica Grada Dubrovnika Marijana Aksić Vitković. Inače, kako navodi u odgovoru, na području Grada Dubrovnika trenutačno su na 14 pozicija postavljene kamere kojima je moguće utvrditi nepropisno parkiranje vozila.

A koliko je naplaćeno?
Tijekom 2022. godine za nepropisno parkiranje naplaćeno je skoro 640 tisuća kuna novčanih kazni.
—Za prekršaje koji su evidentirani tijekom 2022. godine, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, propisane su novčane kazne u ukupnom iznosu od 1.710.100,00 kuna. Na osnovu prekršajnih postupaka koji se vode poradi nepropisnog parkiranja, tijekom 2022. godine je ukupno naplaćeno 638.933,67 kuna – istaknuto je u odgovoru.

Iz tiskanog izdanja od 19. listopada 2022.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist