GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Na Lapadskoj obali napreduje izgradnja obalnog zida

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicama obišao je prošlog tjedna gradilište Lapadske obale gdje se provodi investicija rekonstrukcije i proširenja prometnice (II., III. i IV. faza). Na gradilištu su u tijeku radovi proizvodnje i ugradnje armiranobetonskih zavjesa, koje se postavljaju sukcesivno na potezu od Batale prema Fakultetu, a uslijedit će radovi nasipanja kamenog materijala iza zida te radovi na trupu ceste uz ugradnju svih projektiranih instalacija. Unatoč manjim zastojima uzrokovanih nepredvidljivim kretanjima na tržištima materijala te nužnom prilagodbom projektnog rješenja, dinamika izvođenja radova na projektu Lapadske obale nije ugrožena i projekt napreduje sukladno planovima investitora i izvođača radova. Zadovoljstvo napretkom radova izrazio je nakon obilaska i gradonačelnik Mato Franković.
—Nakon stabilizacije tržišta i napravljene prilagodbe projekta svjedočimo činjenici da su se radovi intenzivirali i uvjereni smo da ćemo stići ugovoreni rok, a to je kraj 2023. godine – rekao je te podsjetio da je ovo najveći infrastrukturni kapitalni projekt u užem dijelu grada koji će uz proširenje i uređenje prometnice značajno rasteretiti postojeće prometne pravce, posebno područje Solituda i ‘Bulevara’. Gradonačelnik je uputio zahvalu upravnim odjelima nadležnim za provođenje projekta i investicije, izvođačima radova, ali i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje na partnerstvu i suradnji.
– Ovim projektom još se jednom dokazuje koliko je Grad Dubrovnik posvećen realizaciji projekata kroz europske fondove i izvanproračunska sredstva – istaknuo je gradonačelnik. Na uspostavljenom privremenom gradilišnom pogonu za proizvodnju ispred Kazbeka dosad je proizvedeno elemenata za ukupno 153 metra obale te se isti ugrađuju. Pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija detaljnije je izvijestila o prirodi radova.
—Obalni zid između dva pilota sastoji se od ukupno tri elementa; jednog horizontalnog i dva vertikalna. Montirano je 98 metara kompleta te je postavljeno dodatnih 40 metara horizontalnih elemenata obalnog zida. Paralelno s ugradnjom elemenata obalnog zida radi se priprema pilota pomoću čeličnih limova za vezu s istima, nakon čega se lijevanim betonom sve povezuje tj. monolitizira – rekla je pročelnica. Potvrdila je da se radovi odvijaju zadovoljavajućom dinamikom i ne postoje naznake da bi se isti mogli dodatno produljiti.

Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Grad objavio natječaj u pet kategorija, naglasak na deficitarnim i zanimanjima u zdravstvu

Grad Dubrovnik objavio je natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima u novoj školskoj/akademskoj godini. Natječaji se raspisuju u pet kategorija: za nadarene studente, za učenike i studente u deficitarnim zanimanja, za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, za učenike i studente koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za studente koji su osobe s invaliditetom. U kalendarskoj godini 2021. za stipendije je izdvojeno 2.225.000 kuna, dok je u Proračunu za 2022. predviđeno dodatnih 2.250.000 kuna. Ovogodišnjim natječajima posebno se želi potaknuti učenike i studente na obrazovanje u deficitarnim zanimanjima i zanimanjima u zdravstvu. Stoga se za deficitarna zanimanja raspisuje ukupno 27 stipendija, od toga 9 učeničkih i 18 studentskih. Grad Dubrovnik za akademsku godinu 2022./2023. dodijelit će i 22 studentske stipendije nadarenim studentima, i to: 10 stipendija u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva, 10 stipendija u području društvenih i humanističkih znanosti i dvije stipendije u umjetničkom području. Kao i nekoliko prethodnih godina, poseban je naglasak stavljen na zanimanja u zdravstvu poput doktora medicine, doktora dentalne medicine te medicinskih sestara i tehničara. Pri kreiranju natječaja vodilo se računa i o potrebama gradskih školskih ustanova za profesorska zanimanja u oblastima matematike, fizike, kemije i informatike te potrebama predškolskih ustanova za zanimanja odgojitelja, edukacijskog rehabilitatora i logopeda. Učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja dodijelit će se 6 učeničkih i 10 studentskih stipendija. U navedenoj kategoriji povećani su iznosi imovinskog cenzusa, koji sada iznose 3.500 kuna za samca, 5.000 kuna za dvočlanu obitelj, 6.500 kuna ta tročlanu obitelj, 8.500 kuna za četveročlanu obitelj te se za svakog daljnjeg člana obitelji iznos povećava za 1.500 kuna. Broj planiranih stipendija u kategoriji studenti koji su osobe s invaliditetom te u kategoriji učenici i studenti koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata nije unaprijed određen.

Prijave na natječaje zaprimaju se do zaključno 7. studenog 2022. godine, a Natječaji sa svim detaljima, uvjetima i kriterijima dostupni su na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 26. listopada 2022.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović