Aktualno

TUŽNA PRVA OBLJETNICA Na današnji dan počela je invazija Rusije na Ukrajinu

TUŽNA PRVA OBLJETNICA Na današnji dan počela je invazija Rusije na Ukrajinu

Na današnji dan, 24. veljače 2022. godine, Ruska Federacija je pokrenula masovnu invaziju na Ukrajinu, eskaliravši tako Rusko-ukrajinski rat koji je započeo 2014 godine. Bio je to najveći napad na europsko tlo još od Drugog svjetskog rata, mavodi se na stranicama Wikipedije.

Početkom 2022. invaziji je prethodilo dugotrajno gomilanje ruske vojske na ukrajinskim granicama. Nekoliko dana prije invazije, Rusija je priznala dvije samoproglašene paradržave unutar ukrajinskih granica: Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku. Dana 21. veljače, Oružane snage Ruske Federacije ušle su u regiju Donbas na istoku Ukrajine, a 22. veljače Savjet Federacije jednoglasno je ovlastilo predsjednika Putina da koristi vojnu silu izvan Rusije.

Dana 24. veljače, oko 5 sati ujutro po istočnoeuropskom vremenu, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je najavio provođenje ‘specijalne vojne operacije’ u istočnoj Ukrajini, nakon čega su nekoliko minuta kasnije počeli su raketni udari širom Ukrajine…

Iz Dubrovačke biskupije ističu kako će se na prvi korizmeni petak 24. veljače u 19 sati u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku moliti, znimno, pobožnost križnog puta s nakanom za mir u Ukrajini. Povod organiziranju ove molitve u Parčevoj crkvi je prva tužna godišnjica rata u Ukrajini koji je odnio mnoge živote i unesrećio na razne načine mnoge ljude, a koji ne prestaje.

Ukrajinski Caritas Spes će u isto vrijeme moliti križni put u skloništu u Kijevu, te je putem Caritasa Internationalis pozvao sve koji mogu da im se priključe u molitvi. “Ovaj molitveni trenutak bit će naše jedinstvo u tuzi i solidarnosti”, poručuju iz ukrajinskog Caritasa. Laudato tv će uživo prenositi molitvu iz Ukrajine.

Dubrovačka biskupija će se pridružiti molitvom križnog puta u crkvi dubrovačkog zaštitnika, a pobožnost će predvoditi predsjednik biskupijskog Caritasa i rektor crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan.

Photo by Max Kukurudziak on Unsplash

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist