Aktualno

Tuže Bogdanovića, Brnadića, Čengiju, Vićana…

sipan luka 7852

Općinska zgrada na otoku Šipanu, ona ista zbog koje će se gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić i nezavisni gradski vijećnik Pero Vićan naći na optuženičkoj klupi, predmet je istrage čiji epilog još nije okončan. DuList je došao u posjed kaznene prijave koju je podnijela grupa građana otoka Šipana u kojoj se od državnih organa zahtjeva povrat imovine Republici Hrvatskoj, točnije Gradu Dubrovniku!

Šipanjci su Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta prijavili preko dvadeset osoba, a na listi su pored Pera Vićana, direktora Dubrovačkog primorja i članovi Uprave istoimene tvrtke, kao i poznata imena izvršne vlasti toga vremena.
Riječ je prije svega o Vidu Bogdanoviću, tadašnjem gradonačelniku Grada Dubrovnika, Vinku Brnadiću dožupanu DNŽ, ali i Edvarda Čengije načelnika MUP-a. Kaznena prijava podignuta je i protiv Stipe Gabrića Jamba kao i odgovornih osoba u Hrvatskom fondu za privatizaciju.

U prijavi koju su poslali mještani Šipana, a među kojima je najglasnija Marija Surjan, između ostaloga se navodi kako je Općinski dom spomenik kulture i po Zakonu o pretvorbi društvenih poduzeća u RH i po Zakonu o zaštiti spomenika kulture ta nekretnina – objekt nije smio biti unesen u pretvorbu i privatizaciju, tj. nije smio biti unesen u temeljni kapital i vlasništvo društva kapitala Dubrovačko primorje d.d. Šipanjci tvrde da je riječ o zločinačkoj organizaciji i njegovim pomagačima.  Kaznena djela iz procesa pretvorbe i privatizacije ne zastarijevaju, a stanovnici Luke Šipanske gotovo desetljeće čekaju povrat svog Općinskog doma, zgrade koju su gradili njihovi očevi i djedov vlastitim sredstvima, a koja im je, tvrde oteta.  

Sva imena protiv kojih je podignuta kaznena prijava ali i detalje o privatizaciji donosimo u tiskanom izdanju duLista, već u srijedu 7. prosinca… 
 
 

Pročitajte još

The Wall Street Journal: ‘Preskočite Dubrovnik, svakog ljeta se tu gomilaju mase ljudi’

Dulist

UPISI U SREDNJU POČINJU U PONEDJELJAK Dostupno 1507 mjesta u školama iz naše županije

Dulist

SILVIO NARDELLI Nikad svi neće biti zadovoljni, ali mora se odabrati nova trasa brze ceste

Andrea Falkoni Račić