Grad

TUP obišli stručnjaci koji će doprinijeti razvoju bivšeg industrijskog pogona

tup obilazak eu strucnjaci

U sklopu projekta transformacije nekadašnje tvornice TUP kroz program Novi europski Bauhaus, danas su prostore u Gružu obišli Jens Blay i Katrine Daugaard Jørgensen, dvoje stručnjaka koje je Europska komisija dodijelila u interdisciplinarni tim zadužen za razvoj projekta. Kako navode iz Grada Dubrovnika, cilj revitalizacije nekadašnjeg industrijskog pogona, prepoznate kao jedne od 20 najboljih projekata u Europi, je formiranje održivog modela „novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora“.

Uz preglede upravne zgrade i proizvodnih hala, u prostorijama DURA-e stručni tim je održao radionicu kako bi se sagledalo trenutno stanje tvornice TUP, otvorila široka rasprava o očekivanim rezultatima te pravilno i pravovremeno isplanirale nadolazeće aktivnosti u skladu sa zacrtanom vizijom Grada Dubrovnika za ovo područje. Cilj Grada je da prostori TUP-a u Gružu budu novo mjesto društvenog okupljanja, ali istovremeno i centar stvaranja novih radnih mjesta gdje se fokus miče s uslužne gospodarske djelatnosti na kreativnu industriju. Kroz projekt će se izraditi sva potreba dokumentacija kojom će biti predviđeni novi kulturni sadržaji na području TUP-a uključujući filmski studio, koji se planira urediti u jednoj od TUP ovih hala.

Na obilasku i na radionici su sudjelovali i projektni koordinator Aleksandar Vicko te članovi interdisciplinarnog tima – predstavnici Grada Dubrovnika, TUP-a, visokoobrazovnih institucija, privatnog sektora, kulturnih institucija i Dubrovačke razvojne agencija DURA-e.

Europska komisija za potrebe projekta imenovala je relevantne stručnjake u svojim područjima koji će različitim znanjima i vještinama doprinijeti razvoju i maksimalnom iskorištavanju potencijala bivšeg industrijskog pogona.

Jens Blay ima više od 20 godina iskustva u međunarodnoj suradnji, komunikaciji i transferima kao savjetnik, poduzetnik, akademik, govornik, suorganizator konferencija i događanja, međunarodnih izaslanstva u Europi, Australiji, Aziji i Sjevernoj Americi. Također ima 15 godina iskustva u akademskoj zajednici kao gostujući profesor na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu i CityScienceLab na Sveučilištu HafenCity u Hamburgu, u domeni digitalne tranzicije, ekonomija sadržaja, pametnih gradova, pametne kulture.

Katrine Daugaard Jørgensen je voditeljica tima u Henning Larsenu, međunarodnom studiju za arhitekturu, pejsaž i urbanizam, naglasak stavljaju na spoj kreativnosti i eksperimentiranja, uvijek gledajući na trajan utjecaj zajednice i njihova okruženja.

Iz Grada Dubrovnika podsjećaju kako su u sklopu EU inicijative „Novi Europski Bauhaus“ u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om prijavili projekt Revitalizacije Tvornice ugljeno grafitnih i elektro kontaktnih proizvoda (TUP-a) koji je od Europske komisije odabran kao jedan od 20 najboljih projekta u Europi. Novi Europski Bauhaus je kreativna i interdisciplinarna inicijativa koja povezuje Europski zeleni dogovor sa životnim prostorima i iskustvima.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist