Aktualno

Tri tvrtke u vlasništvu Biskupije završile 2020. u gubitku većem od milijun kuna

Tri tvrtke u vlasništvu Biskupije završile 2020. u gubitku većem od milijun kuna

Tri tvrtke u vlasništvu Dubrovačke biskupije završile su proteklu godinu s gubitkom većim od milijun kuna, odnosno od 1.134.472,72 kuna. Riječ je o tvrtkama Benfortuna, Otok i Elaphiti Conspectus. No, treba istaknuti da se na temelju podataka njihovog poslovanja ne može vidjeti cjelokupno poslovanje Dubrovačke biskupije. Naime, nisu još objavljena financijska izvješća za 2020., ali ni za 2019. godinu.

Prihodi i rashodi
Prema podacima iz Sudskog registra, tvrtka Benfortuna, na čijem je čelu Tomislav Sikavica, inače ekonom Dubrovačke biskupije, u 2020. godini imala je gubitak u iznosu od 488.188.76 kuna. Kako je istaknuto u odluci o raspodjeli i pokriću gubitka za 2020. godinu, taj se gubitak prenosi na iduće razdoblje te će se podmiriti iz budućeg poslovanja. Inače, u protekloj godini, tvrtka je imala poslovne prihode u iznosu od nešto više od 2 milijuna kuna, dok je u 2019. godini imala prihode od 5,2 milijuna kuna. Ukupni rashodi u 2020. godini bili su 2,5 milijuna kuna, zbog čega je i nastao navedeni gubitak od skoro 490 tisuća kuna. Što se tiče 2019. godine, tada su ukupni rashodi tvrtke dosegnuli brojku od 4,9 milijuna kuna te je bila u dobiti od 273 tisuće kuna. Inače, Dubrovačka biskupija osnovala je navedenu tvrtku sa zadaćom da se brine za obnovu bivšeg samostana Sveta Klara i upravlja objektima u sklopu samostana. Pod Biskupijom je još jedna tvrtka. Riječ je o tvrtki Otok, čiji je direktor također Sikavica, a koja je isto objavila gubitak u 2020. godini, i to od 646.283.96 kuna. Treba istaknuti kako su poslovni prihodi tvrtke u 2020. godini bili 463 tisuće kuna, dok su u 2019. godini bili 1,5 milijuna kuna. Ukupni rashodi dosegnuli su iznos od 1,1 milijun kuna u prošloj godini, a u 2019. godini su bili nešto viši od 1,6 milijuna kuna. Dakle, u rekordnoj 2019., tvrtka je završila poslovnu godinu u gubitku od 74.318 kuna. Podsjetit ćemo da je riječ o tvrtki koju je Uzinić osnovao drugu godinu po stupanju na čelo Biskupije. Društvo se bavi strateškim i operativnim razvojem Otoka svete Marije, obnovom Benediktinskog kompleksa, odnosa s Nacionalnim parkom Mljet te strateškim razvojem zemlje koja je u posjedu Dubrovačke biskupije na Mljetu. Treća tvrtka Elaphiti Conspectus poslovnu godinu završila je s gubitkom od 504 kune.

—Gubitak poslovne godine raspoređuje se na preneseni gubitak. Preneseni gubitak iz prethodnih godina iznosi 278.089 kuna te s gubitkom iz ove poslovne godine čini ukupnu svotu gubitka za prijenos u buduća razdoblja – istaknuto je u odluci o postupanju s gubitkom 2020. godine. Inače, tvrtku Elaphiti Conspectus osnovali su Dubrovačka biskupija i Emerald Ventures 2015. godine, u mandatu biskupa Mate Uzinića. Glavna osoba u obje tvrtke je Tadhg James Lyne iz Irske, inače poznatiji iz priče oko garaže na Ilijinoj glavici ili konkretnije Midia grupacije. Poslovni prihodi Elaphita u 2019. i 2020. godini bili su skromni. Ukupni rashodi u 2020. godini bili su 504 kune, a u 2019. iznosili su 15.825 kuna.
Na temelju svega možemo pretpostaviti da je tvrtka u mirovanju ili ju čak planiraju uskoro ugasiti. Važno je istaknuti kako tvrtka Emerald Ventures, koja je suosnivač tvrtke Elaphiti Conspectus, ima preneseni gubitak iz prethodnih godina u iznosu od 12,9 milijuna kuna.

Od 2015. javno objavljuju izvješća
Iako smo već zagazili u četvrti kvartal 2021. godine, Biskupija još nije podastrla financijske podatke za 2019., pa tako ni za 2020. godinu. Podsjetit ćemo kako je Uzinić, kad je zatekao teške financijske dubioze, gotovo pa obećao kako će vjernicima svake godine iznositi financijsku sliku Biskupije. To je učinio 2015. godine na konferenciji za medije, a na službenim stranicama se nalazi izvješće iz 2018. godine. Iz Dubrovačke biskupije za DuList ističu kako u želji za što transparentnijim izvještavanjem javnosti o svome djelovanju, od 2015. godine javno objavljuju svoja financijska izvješća.
—Iz istog razloga trudili smo se svake godine ta izvješća raditi što jasnije i što opsežnije. Tako je za 2014. godinu izvješće na 14 stranica uključivalo samo izvještaj o prihodima i rashodima za Biskupiju i povezane pravne osobe, dok je za 2018. godinu izvješće objavljeno na ukupno 51 stranici i uključivalo, uz sve izvještaje o prihodima i rashodima, također i bilance, račune dobiti i gubitka, kao i jasan prikaz zaduženja i konsolidirani novčani tok. Sve to objavljeno je i na engleskom i talijanskom jeziku – navode iz Biskupije te nadalje objašnjavaju što ih je spriječilo u objavi financijskih izvješća za protekle dvije godine.
— Od svih navedenih izvještaja daleko najzahtjevniji za izradu je konsolidirani novčani tok koji radimo na razini svakog pojedinog računa direktnom metodom u želji da vjernicima i široj javnosti što jasnije pokažemo sav novac kojim raspolažu Biskupija i povezane pravne osobe, kako je prikupljen i na što je konkretno potrošen u određenoj godini. Izrada tog izvješća nam je u prethodnim godinama oduzimala dosta vremena i iz tog razloga smo krenuli prema izradi računalnog programa koji bi nam preko računovodstvenih podataka automatizirao dobivanje tog izvješća. Nažalost, usporeni posljedicama pandemije, još uvijek nismo završili s tim procesom i zbog toga još nisu objavljena financijska izvješća za 2019. i za 2020. godinu – kazali su iz Biskupije. Izvješća za navedene godine objavit će, kako ističu, najkasnije do konca ove godine.
—Ukoliko do tog trenutka ovo specifično izvješće o konsolidiranom novčanom toku ne bude gotovo, objavit ćemo ga naknadno – zaključuju iz Dubrovačke biskupije. Podsjetit ćemo kako Dubrovčani dulje vrijeme čekaju i na imenovanje novog biskupa – duhovnog pastira. Prošla je, naime, skoro godina dana otkako je mons. Mate Uzinić postao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije te je imenovan apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije dok papa Franjo ne imenuje novog dubrovačkog biskupa.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista od 22. rujna 2021.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist