Kultura

TRI DANA RADIONICA I PREDAVANJA Istaknuta važnost čitanja za razvoj djeteta

Vaznost citanja djeci

Trodnevne radionice i predavanja za odgojitelje, knjižničare i roditelje predškolske djece održavale su se protekla tri dana u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Program su vodile dr. sc. Anita Peti Stantić i dr. Marija Radonić. Cilj za navedeno je bio istaknuti važnost čitanja za razvoj djeteta.

Riječ je o program koji se neposredno naslanja na Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi ‘Rođenizačitanje’ koji provode Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo zdravstva RH, Hrvatsko pedijatrijsko društvo i Hrvatsko društvo za socijalni rad i preventivnu pedijatriju, a začetnica programa je spomenuta Marija Radonić.

– U dijelu programa namijenjenom odgojiteljima i knjižničarima dr. Radonić govorila je o ranom rastu i razvoju djeteta, a Peti Stantić o važnosti ranog čitanja naglas te o utjecaju razgovora i čitanja na razvoj dječjega mozga. Na primjerima slikovnica za različite uzraste djece, sudionicima je pokazala kako povezati čitanje s igrom i kako prilagoditi slikovnice dječjem uzrastu i interesima. Slikovnice mogu biti umjetničke (priče i terapeutske i problemske) i popularno znanstvene, a i jedne i druge jednako su važne za razvoj djeteta – napisali su iz Dubrovačkih knjižnica.

Naime, Dr. Radonić i Peti Stantić istaknule su važnost uključenosti svih koji rade s djecom u ovaj proces naglašavajući kako djeca kojoj se čita od najranije dobi lakše usvajaju školsko gradivo. Nadalje, za dio programa namijenjenog roditeljima, sami odaziv je bio nedovoljan za održavanje predavanja, no nekoliko mališana koji su došli sa svojim roditeljima je uživalo u čitanju slikovnica koje je za ovu prigodu odabrala Anita Peti Stantić.

Program je odobren i sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

Pročitajte još

[FOTO] NOVI PROGRAM FA LINĐO Ivančan: ‘U pregovorima smo za nešto veliko…’

Dulist

VEČERAS U SALOČI OD ZRCALA 18. Revija kratkog filma ‘Ispod tepiha’

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist