Hrvatska

BRAŠNO, ŠEĆER, MLIJEKO Državni inspektorat objavio koliko su našli proizvoda s cijenama višim od dopuštenih

Od stupanja na snagu Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, 10. rujna 2022. godine, obavljeno je 965 inspekcijskih nadzora, navode iz Državnog inspektorata na svojim stranicama.

U 929 nadzoru nisu utvrđene povrede navedene Odluke dok je u preostalih 36 obavljenih nadzora ukupno utvrđeno 51 povreda, odnosno prodaja zatečenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene Odlukom.

-Povrede su se odnosile na slijedeće proizvode: jedna povreda se odnosi  na jestivo suncokretovo ulje, 29 povrede na UHT mlijeko s 2,8% mliječne masti, tri (3) povrede na bijeli kristalni šećer, devet (9) povreda na brašno tip T-550 glatko, sedam (7) povreda na brašno tip T-400 oštro,  jedna povreda na svinjski vrat s kostima te jedna povreda na svježe cijelo pile po kilogramu. Zbog utvrđenih povreda trgovcima je zabranjena nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača. Dosad je ukupno izdano 30 prekršajnih naloga te je podneseno pet (5) optužnih prijedloga, a pojedini inspekcijski nadzori su još u tijeku – ističu iz Državnog inspektorata.

-Tržišna inspekcija Državnog inspektorata nadzire Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda koja je stupila na snagu dana 10. rujna 2022. godine, a kojom se određuje najviša razina maloprodajne cijene određenih prehrambenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena na području Republike Hrvatske. Pri provedbi nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača u slučaju prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene trgovcu se zabranjuje nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere. Od stupanja na snagu predmetne odluke, obavljeno je 965 inspekcijskih nadzora – navode iz Državnog inspektorata na svojim stranicama.

Dvojno iskazivanje cijena
Isto tako, od stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te obveze dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, koje je započelo 5. rujna 2022. godine, tržišna, turistička i inspekcija rada Državnog inspektorata  rada  obavile su 8.028 nadzora koji su imali za cilj zaštitu potrošača i radnika te pravilno informiranje potrošača o cijenama proizvoda i usluga u kunama i eurima.  Od ukupnog broja obavljenih nadzora tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su 6.943 inspekcijskih nadzora u kojima je nadzirano: je li poslovni subjekt na jasan, čitljiv i vidljiv i lako uočljiv način dvojno iskazao cijenu robe i usluge uz primjenu fiksnog tečaja i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje,  je li poslovni subjekt istaknuo fiksni tečaj konverzije na jasan, vidljiv i lako uočljiv način, kao i je li poslovni subjekt pri ispostavljanju računa potrošaču dvojno iskazao ukupan iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja.
Turistički i tržišni inspektori Državnog inspektorata utvrdili su ukupno 1.738 povreda odredbi Zakona. Najveći broj povreda odnosio se na to da poslovni subjekt  nije dvojno iskazao cijene, da poslovni subjekt nije istaknuo cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način te na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije te neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. Inspektori rada Državnog inspektorata u istom razdoblju nadzirali obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.
-Obavljeno je 1.085, a u šest (6) inspekcijskih nadzora je utvrđeno kršenje odredbi Zakona. Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u narednom razdoblju, a imaju za cilj doprinijeti procesu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj – navode na stranicama.
Foto: Shutterstock Images LLC

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist