Hrvatska

TRGOVCI ODGOVORILI VLADI ‘Šokirani smo prijetnjama ministra Filipovića’

TRGOVCI ODGOVORILI VLADI 'Šokirani smo prijetnjama ministra Filipovića'

Iz HUP Udruge trgovine poručili su kako su ‘šokirani prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića’ te kako ‘umjesto stigmatizacije cijelog sektora treba imenovati stvarne krivce koji manipuliraju cijenama.

-Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200 000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom – objavili su na svojim stranicama.

-Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbo da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili. HUP Udruga trgovine ne prihvaća da cijeli naš sektor bude stigmatiziran i pozivamo nadležne da prozove i kazni pojedince ako je negdje bilo prekršaja – istaknuli su.

Kao što je poznato, navode dalje, u proteklih godinu dana u Hrvatskoj su cijene rasle, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. Zato je kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan već oko godinu i pol dana zbog promjena cijena od strane proizvođača i distributera. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20 posto.

-Trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže što je lako provjerljivo preko inspekcijskih službi Državnog inspektorata. Štoviše marže su odlukom Vlade RH smanjene na 1 ili 5% na dijelu proizvoda koji čine cca 10% ukupne prodaje. Trgovci su spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi zajednički se borili s rastućom inflacijom. Unatoč značajnom pritisku na dobavne cijene nije došlo do istovjetnog povećanja cijena na policama, dapače većina trgovaca je vlastitim naporima uspjela ublažiti takav udar na potrošače – ističu.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist