Hrvatska

TRGOVCI ODGOVORILI VLADI ‘Šokirani smo prijetnjama ministra Filipovića’

Iz HUP Udruge trgovine poručili su kako su ‘šokirani prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića’ te kako ‘umjesto stigmatizacije cijelog sektora treba imenovati stvarne krivce koji manipuliraju cijenama.

-Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200 000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom – objavili su na svojim stranicama.

-Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbo da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili. HUP Udruga trgovine ne prihvaća da cijeli naš sektor bude stigmatiziran i pozivamo nadležne da prozove i kazni pojedince ako je negdje bilo prekršaja – istaknuli su.

Kao što je poznato, navode dalje, u proteklih godinu dana u Hrvatskoj su cijene rasle, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. Zato je kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan već oko godinu i pol dana zbog promjena cijena od strane proizvođača i distributera. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20 posto.

-Trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže što je lako provjerljivo preko inspekcijskih službi Državnog inspektorata. Štoviše marže su odlukom Vlade RH smanjene na 1 ili 5% na dijelu proizvoda koji čine cca 10% ukupne prodaje. Trgovci su spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi zajednički se borili s rastućom inflacijom. Unatoč značajnom pritisku na dobavne cijene nije došlo do istovjetnog povećanja cijena na policama, dapače većina trgovaca je vlastitim naporima uspjela ublažiti takav udar na potrošače – ističu.

Pročitajte još

Marija Vučković: Nisam tražila usluge protivne zakonu od bivšeg predsjednika Hrvatskih šuma

Dulist

Glas poduzetnika predlaže da do 15 posto napojnica bude neoporezivo

Dulist

Teško bolestan Andrija treba našu pomoć, lijek je enormno skup

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija