Hrvatska

MOGUĆE I ‘CRNE LISTE’ Filipović: ‘Trgovački lanci podižu cijene i pokušavaju prevariti hrvatske građane’

MOGUĆE I 'CRNE LISTE' Filipović: 'Trgovački lanci podižu cijene i pokušavaju prevariti hrvatske građane'

Ministar gospodarstva Davor Filipović održao je sastanak s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, nakon što je primijećeno neopravdano dizanje cijena otkako je službeno uveden euro, prenosi HRT.

– Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o kontinuiranom rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te o konverziji kune u euro. Inflacija je trenutno 13,5%, na to najviše utječe upravo porast cijena koje se odnose na hranu i bezalkoholna pića – istaknuo je ministar Davor Filipović nakon sastanka, dodajući da je Vlada osigurala puno toga što se tiče pomoći uslijed kriza koje se događaju.

– Trgovački lanci iz mjeseca u mjesec povećavaju cijene. Sada kada uvodimo euro, podižu cijene i pokušavaju prevariti hrvatske građane. To im neće proći. Kada pogledajte primjerice u 9. mjesecu, ograničili smo cijenu devet osnovnih proizvoda. Mogli ste čuti od trgovaca kako će propasti i kako će biti nestašice, a ništa od toga se nije dogodilo. Čak sedam od tih devet proizvoda danas imaju nižu cijenu od maksimalne. Došlo je do konkurencije, cijene su se spustile. To je jasan pokazatelj da ima prostora za snižavanje, a ne kontinuirano dizanje cijena. Svima koji će ovu situaciju prelaska na euro pokušati iskoristiti, to im neće proći, zaštitit ćemo građane -poručio je.

– Pitao sam ih da netko od njih odgovori kako to da su cijene goriva pale, da mi kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Gdje imamo pad cijena u maloprodaji? Nitko nije odgovorio na to pitanje – dodaje ministar.

‘Moguće crne liste, sve je na stolu’

Očekuje da u narednom periodu počnu smanjivati cijene, a ne ih kontinuirano dizati jer za to, kako kaže, nema potrebe.

– Državni inspektorat postupa, oni će napraviti izvješće. Došlo je do povećanja cijena te sve druge institucije će raditi svoj posao, a sve kako bi štitili građane, navodi ministar odgovarajući i na pitanje je li se sastanak mogao održati ranije, a s obzirom da se upozoravalo da bi moglo doći do zaokruživanja na više.

– Postupali smo u dobroj vjeri, vjerujem da su oni naši partneri. Poslali smo poruke, vjerujem da će naići na plodno tlo. Vlada ima mehanizme za zaštitu građana. Sve je na stolu. Od crnih lista, do zamrzavanja širokog spektra proizvoda. Baš sve, rekao je ministar.

Državni inspektorat u Petrolu i Croduxu
Trgovci su brzo otišli sa sastanka, očito su nezadovoljni onime što su čuli.

– Vjerujem da ćemo postići razuman dogovor, svi moraju znati da moraju podnijeti teret krize, kaže ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Govoreći o situaciji u Petrolu i Croduxu, kaže da nemaju još nikakve rezultate, ali da je Državni inspektorat na terenu.

– Bit će na terenu i u narednim danima, a gdje još idu, to morate pitati glavnog Državnog inspektora, zaključio je ministar.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović