Politika

“Tražimo niže poreze i PDV od 17%”

"Tražimo niže poreze i PDV od 17%"

Predstavnici udruge „Dubrovnik Regija“ na konferenciji za medije osvrnuli su se na odgovor Vlade RH na njihova pitanja u vezi samoupravne i fiskalne regije.

Predsjednik udruge Igor Žuvela uvodno je kazao kako odgovor iz Vlade demantira stavove gradonačelnika Vlahušića te dodao kako će na temelju tog odgovora nastaviti s daljnjim djelovanjem. U odgovoru, naime, stoji kako trenutno, a ne definitivno, ne postoji mogućnost uvođenja posebnog fiskalnog statusa.

Član Malog vijeća udruge Braco Elezović istaknuo je kako je dobiveni odgovor suprotan i izjavama ministra financija Slavka Linića, jer u odgovoru stoji da je Vlada s EU ispregovarala određene posebne uvjete za jug Hrvatske, posebno po pitanju prolaska dobara kroz Neum. Kazao je kako je gradnja koridora tek kupovina vremena kako bi se smirile tenzije koje su na jugu Hrvatske očite.

– Ministar Hajdaš Dončić tvrdi kako će kilometar ceste kroz koridor koštati pet milijuna eura, a zaboravlja kako u to treba ubrojiti i ulazne i izlazne ceste, a još se ne zna ni spojna točka ni kraj koridora. Procjena je da bi dužina tog koridora mogla biti od 25, pa čak do 40 kilometara, što onda cijenu koridora diže s 30 na 200 milijuna eura. A cijena gradnje mosta je 300 milijuna eura – kazao je Elezović, dodavši kako će cijena biti i veća ako se uračunaju kompenzacije BiH u luci Ploče.

– Uz razumijevanje činjenice da nemamo novca za pelješki most, a da se koridor neće graditi, zahtjevamo od Vlade da ovoj regiji neodgodivo dodijeli status regije s posebnim poreznim i carinskim olakšicama – zaključio je Elezović.

Ivica Ban, također član Malog vijeća udruge, kazao je kako je traženje posebnog fiskalnog statusa uvjetovano prije svega geografskim položajem, fizičkom nepovezanosti s matičnom državom i nedostatkom autoceste kao poveznice s maticom državom.

– Ne tražimo takav status zbog BDP-a ili nerazvijenosti, već kao kompenzaciju za sve što nemamo u odnosu na druge regije. Naši troškovi života su veći. Predlažemo da Dubrovačka regija dobihje niže poreze, posebno nižu stopu PDV-a koja ne bi smjela biti veća od 17%, kolika je u susjednim zemljama, BiH i Crnoj Gori. A mogla bi biti i niža, i do 10%. Država bi u sumi prikupljenog poreza na ovom području čak i dobila više, a ne izgubila, jer bi dobila nove investicije, povećala zapošljavanje – kazao je Ban.

Ban je istaknuo i problem sustava graničnih prijedloga i dvostrukog schengenskog režima.

– Schengenski sustav donijet će nam svojevrsni zatvor sa samo tri granična prijelaza uz strogu kontrolu. Tražimo da Vlada ispregovara da se na ovom području takav protokol ne primjenjuje, a to u Europi već postoji u slučaju brojnih eksklava – kazao je Ban, kazavši kako udruga izrađuje elaborate o poreznim olakšicama s usporedbom s europskim primjerima i rezultatima.

– Mi želimo da nam se status ulaskom u EU ne pogorša, nego možda malo i poboljša – zaključio je Ban te kazao da udruga na idućim lokalnim izborima osvojiti većinu u predstavničkim vijećima dubrovačke regije i s tim mandatom nastupati prema Vladi.

Predsjednik udruge Igor Žuvela dodao je kako udruga želi uvesti izravnu, participativnu demokraciju, bilo preko zbora građana ili referenduma, kao model koji onemogućava političku korupciju nakon izbora, a što je dosad bio slučaj.

– Mi smo jedina autohtona dubrovačka opcija, kojoj je pamet u Dubrovniku, a ne u nekom drugom centru. Nama ne treba da nam Zagreb, ili sutra Split, za nas odlučuje što je nama dobro. O temama Dubrovnika moramo odlučivati mi, Dubrovčani. Lokalne podružnice stranaka odgovaraju Zagrebu, a mi kao udruga smo daleko podložniji kritici građana jer nas građani biraju – istaknuo je Ivica Ban.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist