Politika

“Tražimo da nas izvijeste o pregovorima”

Glavni tajnik  HDZ-a Branko Bačić i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić održali su danas konferenciju za novinare ponovno na temu prometne izoliranosti hrvatskog juga i njegova povezivanja koridorom kroz susjednu BIH-a.

– Za  nas je to apsolutno neprihvatljivo. U posljednjih mjesec i pol dana tri puta smo se obraćali Vladi i javnosti te upozoravali na štetnost odustajanja od Pelješkog mosta za hrvatske nacionalne interese. Zabrinjava nas površnost i nekompetentnost članova Vlade u Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u ovom prevažnom projektu povezivanja hrvatskog juga –  naglasio je uvodno Bačić dodavši kako je još početkom godine rekao da će juga Hrvatske kroz susjednu BIH-a otvoriti pitanje statusa Luke Ploče:

– To se sada pokazalo točnim. Za takvo povezivanje potrebna je koncesija kao i napraviti ustupke koji će sa sobom povući pitanje korištenja i statusa Luke Ploče. Ne možemo vjerovati da ćemo zbog par desetaka milijuna eura ustupiti dio vlastitog suvereniteta u Luci Ploče – istaknuo je dodavaši:

– Luka Ploče je u režimu općeg dobra, pa bi drugi pristup njenog korištenja doveo do neravnopravnog položaja hrvatskih koncesionara. Kada smo s BIH-a pregovarali oko Pelješkog mosta donijeli smo Međunarodnu konferenciju o pravu mora, kojim u neumski kanal mogu uploviti brodovi s određenom tonažom, dostavili smo BIH-a Prijedlog korištenja Luke Ploče. Ovaj način povezivanja juga vratit će sve na početak u doba Sporazuma o korištenju Luke Ploče. Isto tako zaboravlja se da u tom slučaju treba riješiti i granicu u Malostonskom zaljevu, te status Malog i Velikog Škoja- dodao je Bačić istaknuvši kako je cijena od 5 milijuna eura za 5 kilometara trase neprihvatljiva:

– Treba još napraviti prometnice, pristupne ceste, što će dodatno povećati cijenu radova, a ne znamo trasu niti znamo profil ceste- naglasio je. Prema njegovim riječima HDZ nije protiv izgradnje autoceste kroz BIH-a, ali prema njegovim riječima treba je graditi susjedna država:
-Za naš gospodarski interes potrebno je izgraditi Pelješki most- naglasio je. Stoga, dodao je Bačić od predsjednika Vlade Zorana Milanovioća i Ministarstva prometa traže da se pregovori s BIH-a zaustave te da se izvijeste saborski zastupnici i dubrovačka javnost o toku pregovora i načinu povezivanja

– Ukoliko to ne  žele, klub zastupnika HDZ-a povest će raspravu o tome –  poručio je Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da se povezivanje kroz BIH-a zapostavlja interes Dubrovačko-neretvanske županije:

-Most je najbolji način povezivanja, jedini način spajanja, s čime bi svi ustupci bilo kome bili nepotrebni. Pozivam Vladu da ne daje ustupke po pitanju povezivanja hrvatskog juga, da dovrši Pelješki most, ispoštuje Deklaraciju Dubrovačko-neretvanske županije o prometnoj izoliranosti, ispoštuje dokumente Prostornog uređenje RH i spoji jug s mostom- naglasio je župan Dobroslavić dodavši kako se sinoć na televiziji moglo čuti i o projektu izlaska Zagreba na Savu za što je potrebno 15 milijardi eura:

-Treba postaviti pitanje zašto je 2 milijardi eura za spajanje hrvatskog juga skup projekt- zapitao se

Pročitajte još

Umjetna inteligencija prekopirala Vlahušića!? Evo odgovora o najvažnijim pitanjima za Dubrovnik

Dulist

VLAHUŠIĆ ‘Dubrovnik ima ograničene razvojne mogućnosti dok u cijelosti ne bude upravljao morem od Belvedera do Elafita’

Dulist

Cossiga posmrtno proglašen počasnim građaninom, Trostmannu nagrada za životno djelo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija