Zanimljivosti

TOP PET DOGAĐAJA U 2014. (3) SHKM 35000 mladih ‘okupiralo’ Grad

SHKM KRIŽ

Brojne obitelji Dubrovačke biskupije otvorile su vrata svojih domova sudionicima Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM), koji je 26. i 27. travnja ove godine pod geslom ‘Na slobodu pozvani’ održan u Dubrovniku.

Po broju sudionika, njih više od 35.000 iz Hrvatske, regije i svijeta, bio je to rekordan susret. Oni kojima nije pronađen smještaj po obiteljima bili su smješteni u dvoranama, školama i vrtićima.

Kad smo već kod brojki, vrijedi istaknuti kako su ukupni troškovi Susreta, koji se pripremao gotovo dvije godine, procijenjeni na 2,5 milijuna kuna. Od ukupnog broja sudionika njih oko 3000 bilo je iz naše županije, od čega 1640 volontera. Od tog broja njih 300 bilo je angražirano za regulaciju parkinga autobusa i održavanje reda u prometu, 300 kao redari u luci Gruž, 800 kao domaćini i voditelji autobusa, 100 ih je pjevalo u biskupijskom zboru mladih, a ostali su bili po raznim službama unutar pretprogramskih sadržaja.

Nadalje, organizatori su izračunali kako je svaki sudionik propješačio 4 kilometra, kako su iskorištena dva kilometra energetskih kablova, postavljeno 125 špina za vodu za sudionike. Čak 130 svećenika dijelilo je pričest na središnjem misnom zdravlju, a zanimljiv je podatak i kako su otoci na području županije primili čak 2800 sudionika.

Pred sam početak Susreta dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je vjernicima pismo zahvale u kojem se zahvalio ‘svakoj obitelji ponaosob, koja je otvorila svoje srce i svoj dom mladima iz Hrvatske, regije i svijeta, koji nam dolaze’. Također, zbog rekordnog broja mladih koje dolaze na susret u Dubrovnik, pozvao je sve obitelji da pronađu još malo prostora u svojim domovima.

Zbog dolaska više od 600 hodočasničkih autobusa, uvedena je i posebna regulacija prometa, a najduže dubrovačke ulice (Obala pape Ivana Pavla II., Iva Vojnovića, Frana Supila…) proglašene su zonama ograničenog prometa i parkirnim zonama. Sam centar grada bio je zatvoren za promet i pretvoren u pješačku zonu, dok je prijevoz svih sudionika autobusima Libertasa bio besplatan. Zanimljivo, istog dana u gradu se nalazilo i oko sedam tisuća gostiju s cruisera, ali sve se nekako uspjelo izorganizirati.

U tjednu uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži, od 21. do 26. travnja, održan je i Festival SHKM-a, s raznovrsnim kulturnim i duhovnim programom.

Prvog dana SHKM-a, u subotu 26. travnja, od ranog jutra pred Crkvom svetog Vlaha odvijao se duhovno-glazbeni program, a rijeke mladih slijevale su se prema Stradunu, unatoč lošem i kišnom vremenu. Oko 14 sati mladi su iznijeli križ SHKM-a iz katedrale i u povorci krenuli pored bine kroz Vrata od Ploča prema Gružu.

Tamo je glavno misno slavlje predvodio biskup Uzinić u koncelebraciji s predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem, apostolskim nuncijem u Hrvatskoj mons. Alessandrom D’Erricom, uz prisustvo 14 biskupa i 500 svećenika. Euharistijsko slavlje održano je na prostoru od 15 000 metara kvadratnih, na istom mjestu u luci Gruž na kojem je prije 11 godina misu služio blaženi Ivan Pavao II.

– Pozvani ste biti odgovorni članovi svog društva, onako kako je Krist to učinio – naglasio je dubrovački biskup Mate Uzinić u propovijedi. Nakon mise uslijedio je večernji glazbeno-scenski program ‘Na slobodu pozvani’. Drugog dana Susreta, mladi su sudjelovali na misnim slavljima u 61 župi u kojima su bili smješteni. Svaka župa je na svoj poseban način mladima tog dana pružila gostoprimostvo. Nakon toga svi su uputili natrag svojim kućama.

Dan po završetku Susreta iz PU dubrovačko-neretvanske izvijestili su kako je cijeli događaj prošao u dostojanstvenom ozračju i bez incidenata.

– Susret poručuje jednu novu, svježu i nedvojbeno istinitu poruku o mladima. Mladi danas znaju cijeniti život. Ne dopustite da ova poruka ne prođe u prostor koji zaslužuje – istaknuo je biskup Uzinić nakon Susreta.

Pročitajte još

Zagrebačka banka uvodi veliku novost za građane

Dulist

I Josipovac pleše za pobjedu Baby Lasagne

Dulist

PORUKA OBOŽAVATELJIMA UOČI FINALA Baby Lasagna: Hvala vam do neba

Dulist