Grad

TOP PET DOGAĐAJA U 2014. (2) Pao Lex Vlahušić

Lex Vlahusic

Krajem srpnja pao je ‘Lex Vlahušić’ odnosno zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, a s njim je ostala i neutažena želja dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića o preuzimanju gradskih zidina iz ruku Društva prijatelja dubrovačke starine.

I cjelokupnog prihoda od prodaje ulaznica na zidine, koji je u 2013. godini iznosio skoro 70 milijuna kuna. Ustavni sud ukinuo je članak 36. Zakona kojim je bilo predviđeno da upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama preuzima Grad Dubrovnik te da se raskine ugovor Grada s Društvom prijatelja dubrovačke starine o upravljanju zidinama. Davna je to želja gradonačelnika, koji je svoju namjeru pokušao progurit i kroz zakonske okvire. Bez uspjeha. Zidinama i dalje upravlja DPDS, a Vlahušić je u konačnici (što zbog zidina, što zbog sukoba s putničkim agencijama i grupacijom Lukšić) morao raditi rebalans težak 56 milijuna kuna, a u ogromne probleme zapao je Zavod za obnovu Dubrovnika koji je posljedično ostao bez velikog dijela planiranih sredstava za sljedeću godinu s obzirom da ostatak Lex Vlahušića predviđa da se ZOD makne s ‘državne grbače.’ Nakon što je Ustavni sud srušio sporni članak Vlahušić se sljedećih nekoliko dana ‘pravio Englez’, a nakon toga krenula je uobičajena ‘Ne voliš Vlahušića, ne voliš Grad’ priča začinjena s malo vrtića, djecom i umirovljenica koji su ostali bez svojih primanja. S druge strane njegovi politički oponenti nisu ostali šutati.
-Najveća odgovornost je na gradonačelniku Andru Vlahušiću i ministrici kulture Andrei Zlatar Violić, budući da je inicijativa za izmjenama Zakona o ugroženoj spomeničkoj cjelini Dubrovnika krenula od gradonačelnika, odnosno od HNS-ove linije – rekao je tada Mladen Gojun, predsjednik dubrovačkog SDP-a.
-SDP je i ranije upozoravao da se odnosi Grada Dubrovnika i DPDS-a ne mogu rješavati na ovaj način, već ili dogovorom ili sudskim putem. No, ljudi zaboravljaju zbog čega je došlo do poremećaja u odnosu na relaciji gradonačelnik – DPDS, zaboravljaju na aferu Šipan iz 2010. godine. Tad se njihov odnos počeo mijenjati. U to smo vrijeme upozoravali svoje kolege i kolegice u stranci kako ta afera može dovesti do kaznenog progona, što se i dogodilo. I tu počinje sukob – rekao je Gojun, dodavši kako se nakon odluke Ustavnog suda može dalje razgovarati o odnosu s DPDS-om, ili o novom ugovoru iza 2019.
Predsjednik HDZ-a Mato Franković, očekivano bio je dosta oštriji u svojoj kritici. Vlauhšića je pozvao na ostavku.
-Ovo je po tko zna koji put da se djelovanje gradonačelnika pokazalo kao iznimno štetnim za grad, mislim da bi bilo najbolje da gradonačelnik Dubrovnika pokaže odgovornost i podnese ostavku – rekao je Franković.
– Zalažući se za neustavan zakon gradonačelnik je ugrozio funkcioniranje proračuna Grada Dubrovnika, jer se planirana sredstva od zidina neće biti prihod ovogodišnjeg proračuna. Doveo je u pitanje i funkcioniranje za Zavoda za obnovu Dubrovnika koji je isključivo radi ovoga zakona ostao bez državnih sredstava neophodni za funkcioniranje Zavoda, i upitna je budućnost Zavoda za obnovu Dubrovnika – rekao je Franković, dodavši kako je GO HDZ-a od početka upozoravao da je tzv. Lex Vlahušić loš i nezakonit.

Iz DPDS-a su tada poručili kako ih ovakva odluka Ustavnog suda nije iznenadila, te istaknuli kako se politikom – ne žele baviti.
-Mi ćemo i dalje nastaviti brigu o spomeničkoj baštini, a politiku ostaviti nekome drugo. Ovo nam je novi motiv za nastavak obnove na cjelokupnom dubrovačkom području, a isto tako i otvara mogućnosti za prave pregovore. Hajdemo vidjeti što ovom gradu stvarno treba i koja je to politika obnove spomenika koju trebamo provoditi i onda ćemo sve stvari lagano riješiti. U pregovorima koje trebamo provoditi, je li s ovom ili vjerojatnije s nekom drugom vlasti legalno izabranom u Dubrovniku, mislim da će se postići jedan dugoročan način obnove spomenika – rekao je Kapetanić.

Za kraj vrijedi istaknuti kako je pred kraj godine Vlahušić pokušao na svoj uobičajen način ‘zamutiti vodu’ i prikačiti sintagmu Lex Vlahušića na Zakon o žičarama koji mu je toliko drag. Dubrovačka javnost ipak ima malo duže sjećanje…

Pročitajte još

KINEMATOGRAFI DUBROVNIK Pred nama je zanimljiv i ispunjen tjedan

Dulist

Ibrica Jusić, Boris Njavro, Stana Šćepec o veličini, prijateljstvu, suradnji, ljubavi…

Dulist

DO IZGRADNJE NA ŽARKOVICI Centar za pružanje usluga u zajednici privremeno u prostorima bazena

Dulist