Aktualno

TOP 5 DOGAĐAJA U 2015. (4) Župski investicijski raj

TOP 5 DOGAĐAJA U 2015. (4) Župski investicijski raj

Godina 2015. ostat će Župljanima u jako dobrom sjećanju. Naime, 365 dana iza nas za ovu malu, ali bogatu općinu značili su pravi investicijski procvat.

Od hotela, pa sve do urbanog trgovačkog centra – Župa dubrovačka postala je moderan poslovno – hotelijerski centar, a čini se kako investicijama još nema kraja, te sukladno razvitku, stižu i nova radna mjesta.

Počnimo od jednog (zasad), ali vrijednog trgovačkog centra – SUB Cityja. Projekt vrijedan oko 22 milijuna eura, prostire se na skoro 23 tisuće metara četvornih, a sastoji se od dvije odvojene cjeline. Zgrada A je veća i ima 10 tisuća metara četvornih u podrumu, u prizemlju je 5300 kvadrata, a na prvom katu oko 5000 kvadrata – ukupno 20.598 metara četvornih shopping prostora. Druga zgrada je daleko manja te se prostire na 2.219 metara četvornih. Impresivni centar ima i tristotinjak parkirnih mjesta, a od svog otvorenja u rujnu u njemu neprestano ‘kolaju’ posjetitelji.

Procvat turizma
Projekti od velikog značaja za Župu svakako su oni iz grane turizma. Nekad poznato odmaralište i hotelski kompleks Kupari neće još dugo biti ruševina ‘bez nade’. Naime, kroz nekoliko godina poznati hoteli zabljesnut će u novom ruhu, a za to je ‘kriva’ Avenue grupa na čelu s Rusom Sergejom Gljadelkinom, koji je već 2017. najavio ulazak Kupara, odnosno Ritz Carltona, na turističko tržište.

Tu su i pedeset milijuna eura vrijedni projekti obnove Mlina i Srebrenog, a grupacija Hoteli Dubrovačka rivijera uložila je u kapacitete bivšeg hotela Orlando (Sheraton), Mlini i Astarea. Sheraton je najbolji hotel iz ove grupacije na Mediteranu. Ima 240 jednako uređenih soba, 10 apartmana s ukupno 500 kreveta, veliku kongresnu dvoranu nazvanu ‘Orlando’, koja nosi ime po starom mjestu iz kojeg je niknuo ovaj luksuzni hotel. Tu su i vanjski bazeni, wellness koji je rasprostranjen na 14500 metara četvornih…

Obnova ovih hotelskih kapaciteta znači ne samo povećanje zvjezdica ovih kuća i novo investiranje, već i ukupni popravak turističke sezone u ovoj općini, pa time i svakodnevni život njenih stanovnika. Sheraton, primjerice, već nekoliko mjeseci privlači goste iz svih krajeva svijeta, a daljnje investicije ‘lansirat’ će općinu u najpoznatije turističke centre.

Dobar ritam
Spomenimo i to kako je završena i privatizacija Hotela Plat, a za 118 milijuna kuna novi vlasnik poznatog objekta postali su ‘Karisma’ hoteli, odnosno lanac Karizma te zajedno s njima i koncern Agrokor, te TUI, jedan od najvećih svjetskih turoperatora.

Osim investicija, Župa se neprestance gradi, na sve strane vide se radovi. Naime, od cesta, ulica, asfaltiranja, uređivanja… Sve se to događalo kroz ovu godinu, a kako stvari stoje – nastavljaju se i u idućoj godini. No, Župa diše i dobrim ritmom na onim svakodnevnim ‘detaljima’, koji također znače razvitak općine. Pravi primjer za to je i dolazak ginekologa u župsku ambulantu, rad i razvitak udruga za mlade, velike humanitarne akcije, dobar noćni život, sve više stipendiranja mladih i slično – sve to vuče Župu prema modernom i urbanom ‘điru’.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist