Politika

Tolić: ‘Šaljemo li uistinu poruku da smo sigurni?!’

Tolić: 'Šaljemo li uistinu poruku da smo sigurni?!'

Dubrovačko neretvanska županija je na crvenoj listi jer epidemiološki podaci nisu dobri, zato je i biskup Uzinić naložio odgodu podjele svetih sakramenata. Ipak, u dva grada u našoj županiji, koja spadaju pod Splitsko-makarsku nadbiskupiju podjela sakramenata će se ipak dogoditi. Tako je najavljeno održavanje svečanosti podjele svete prve pričesti u crkvi sv. Stjepana u Opuzenu u ovu nedjelju te 1. i 2. svibnja u crkvi sv. Ilije u Metkoviću, na kojoj je najavljeno najmanje dvije stotine prvopričesnika. Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 9. travnja 2021. u DNŽ se zabranjuju sva javna okupljanja više od 15 ljudi, a Preporukama za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima koje je donio HZJZ propisano je da najmanja udaljenost između dvije osobe u crkvi mora biti 2 metra! Jasno je svima da će u ova dva slučaja biti nemoguće pridržavati se mjera! – iznosi u svom priopćenju za medije kandidat za župana dubrovačko-neretvanskog Roko Tolić kojeg prenosimo u cijelosti.

‘Župan Dobroslavić i njegov zamjenik Cebalo, ujedno i šef Stožera Dubrovačko-neretvanske županije, svojom odlukom da se ne miješaju u vlastiti posao odnosno kukavičlukom nastavili su s ugrožavanjem naših sugrađana prvenstveno u Opuzenu i Metkoviću, ali i svih drugih jer ovim ugrožavamo željno iščekivanu turističku sezonu, ugrožavamo egzistenciju većine stanovnika najjužnije županije.
Nije dovoljno što su svojim neradom i nerazmišljanjem omogućili da PCR testovi za koronavirus budu najskuplji u državi, na Korčuli čak dvostruko, Dobroslavić i Cebalo dopustili sebi da ne provode obvezujuće odluke nacionalnog i vlastitog Stožera.
Podsjećam na bojazan člana Stožera Mata Lakića, koji kaže da je u Neretvi čak 1200 oboljelih, a u Dubrovniku tek 700 te da bi ovakva okupljanja, ali i druženje iza tih svečanosti, moglo biti COVID-bomba u dolini Neretve. Ne znači Dobroslaviću ništa ni to što glavni državni epidemiolog Capak govori kako je pandemija u zamahu. Oni samo šute i odbijaju provoditi vlastite odluke i raditi posao za koji su itekako dobro plaćeni od svih nas građana!
Gospodo, morate zaštiti naše sugrađane u Opuzenu i Metkoviću koji žarko žele da njihova djeca prime svete sakramente. Morate zaštiti i njihove obitelji i prijatelje koji se žele okupiti i proslaviti taj svečani čin. U Dubrovačkoj biskupiji podjela sakramenata je s razlogom odgođena. Moramo je odgoditi i u Opuzenu i Metkoviću zbog sigurnosti tih obitelji, ali i svih nas.
Vjerujem da ćemo se napokon procijepiti u dovoljnoj mjeri, vjerujem da će se pandemija smiriti pa će se i ova okupljanja moći dogoditi u sigurnosti i radosti. Uostalom i nadbiskupi Barišić i Kutleša pozvali su na odgodu navedenih pričesti.
Gospodo, odgovorni ste za zaštitu zdravlja naših građana. Vrijeme je za donošenje odgovornih odluka! Odgovorne odluke donose odgovorni ljudi. Ja sam osobno obiteljski vezan za ovaj dio Županije i jako dobro znam da barem dvije trećine obitelji prvopričesnika ne bi imalo ništa protiv toga da se sveta prva pričest malo odgodi, dok se pandemija ne primiri, stoga od vas tražim da napokon pokažete malo odgovornosti prema funkcijama koje ste do sada obnašali i donesete jedinu pravu odluku: odgodite podjele svetih sakramenata u Opuzenu i Metkoviću!
Dragi sugrađani, kao kandidat za župana dubrovačko-neretvanskog mogu samo apelirati da se crkvena slavlja odnosno pričesti u Neretvi odgode dok pandemija ne popusti.
No, obećavam vam, kad budem župan osigurat ću da se odluke Stožera poštuju! Ja neću kalkulirati i neću podilaziti nikome. Zakon je jasan i on prema svima mora biti jednak. Sigurnost i zdravlje prije svega!’, zaključio je Tolić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist