Aktualno

Tko smije potpisati izmjene Kolektivnog ugovora?

Tko smije potpisati izmjene Kolektivnog ugovora?

Uprava Vodovoda spori se sa jednim od dva sindikata u tom poduzeću – Samostalnim sindikatom radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima, oko nedavno potpisanih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora odnosno dijela u kojem su izmijenjene visine otpremnina za izvanredni otkaz, bilo da je osobno ili poslovno uvjetovan.

Naime, taj sindikat, inače supotpisnik Kolektivnog ugovora iz kolovoza 2010., smatra kako su njegove izmjene i dopune pravno nevažeće jer su potpisane sa Sindikatom zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje koji ga je tada, iako je sudjelovao u pregovorima, odbio potpisati.  Tada je i predsjednik toga sindikata dao ostavku i prešao u Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima. Postupak donošenja izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, počeo je u srpnju ove godine.

S tim u vezi danas je sazvan skup radnika u Vodovodu. Bolje rečeno tajni sastanak. No, iako je redakcija duLista bila upoznata s terminom, čelnici dvaju Sindikata i Radničkog vijeća nisu pustili novinare. Razlog – jer su se tako dogovorili, a i malo su „pretjerali“. Na sastanku iza vrata mogla se čuti dosta burna rasprava, a među nezadovoljnim radnicima, jedan je istaknuo "Zašto me u Vodovodu plaćate da ne radim ništa".

– Naša pravna služba mišljenja je da su na taj način potpisane izmjene i dopune pravno nevažeće. Jer po Zakonu u slučaju da postoji više sindikata, mora biti oformljen pregovarački odbor sastavljen od njihovih predstavnika. Pogotovo jer je 28. srpnja stupio na snagu Zakon o reprezentativnosti koji puno bolje propisuje sudjelovanje u tripartitnim tijelima.  Puno zakona je prekršeno i žalosno je da se u jednoj gradskoj tvrtki ne poštuju zakonski propisi – kazao nam je jutros sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Vlaho Radičević.

Prema tumačenju središnjice njegovog sindikata iz Zagreba organski dio Kolektivnog ugovora i zajedno čini neraskidivu cjelinu. Stoga potpisnik valjano zaključenih Izmjena i dopuna ugovora može biti samo ugovorna stranka koja je zaključila Kolektivni ugovor.

Mato Vuković, predsjednik Radničkog vijeća, kaže kako je došlo do proceduralne pogreške. Potpisivanjem izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora promijenjen je i Ugovor o radu, zbog čega je ovog utorka sazvan skup zaposlenika (na kojima novinarima nije dozvoljeno ući).

– U slučaju  da Uprava Društva bude primjenjivala nezakonite odredbe iz izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, bit ćemo prisiljeni podnijeti tužbu protiv poslodavca – napominju iz središnjice toga sindikata.

Inače, prvi prijedlog Uprave bio je da se u stavkama koje se odnose na božićnice, jubilarne nagrade i ostalo napiše formulaciju  „do maksimalno neoporezive visine“ na što sindikalisti, priča Radičević, nisu pristali.  Novim prijedlogom  smanjene su otpremnine:

– I to na način da za osobno uvjetovan otkaz i poslovno uvjetovan otkaz traži smanjenje opremnina na 50 posto.  Dakle, sa 6 tisuća i 400 kuna po godini staža, na 3 tisuće i 200 kuna. U slučaju da je jedna trećina plaće radnika veća od te polovine, onda radnik dobiva iznos jedne trećine plaće. Time se radnici stavljaju u neravnopravan položaj, a pogoduje se menadžerima koji imaju veće plaće – pojasnio nam je  Radičević.

Do čelnice drugog sindikata Mirjane Šeparović duList nije uspio doći.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist