Aktualno

Tko smije potpisati izmjene Kolektivnog ugovora?

Uprava Vodovoda spori se sa jednim od dva sindikata u tom poduzeću – Samostalnim sindikatom radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima, oko nedavno potpisanih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora odnosno dijela u kojem su izmijenjene visine otpremnina za izvanredni otkaz, bilo da je osobno ili poslovno uvjetovan.

Naime, taj sindikat, inače supotpisnik Kolektivnog ugovora iz kolovoza 2010., smatra kako su njegove izmjene i dopune pravno nevažeće jer su potpisane sa Sindikatom zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje koji ga je tada, iako je sudjelovao u pregovorima, odbio potpisati.  Tada je i predsjednik toga sindikata dao ostavku i prešao u Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima. Postupak donošenja izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, počeo je u srpnju ove godine.

S tim u vezi danas je sazvan skup radnika u Vodovodu. Bolje rečeno tajni sastanak. No, iako je redakcija duLista bila upoznata s terminom, čelnici dvaju Sindikata i Radničkog vijeća nisu pustili novinare. Razlog – jer su se tako dogovorili, a i malo su „pretjerali“. Na sastanku iza vrata mogla se čuti dosta burna rasprava, a među nezadovoljnim radnicima, jedan je istaknuo "Zašto me u Vodovodu plaćate da ne radim ništa".

– Naša pravna služba mišljenja je da su na taj način potpisane izmjene i dopune pravno nevažeće. Jer po Zakonu u slučaju da postoji više sindikata, mora biti oformljen pregovarački odbor sastavljen od njihovih predstavnika. Pogotovo jer je 28. srpnja stupio na snagu Zakon o reprezentativnosti koji puno bolje propisuje sudjelovanje u tripartitnim tijelima.  Puno zakona je prekršeno i žalosno je da se u jednoj gradskoj tvrtki ne poštuju zakonski propisi – kazao nam je jutros sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Vlaho Radičević.

Prema tumačenju središnjice njegovog sindikata iz Zagreba organski dio Kolektivnog ugovora i zajedno čini neraskidivu cjelinu. Stoga potpisnik valjano zaključenih Izmjena i dopuna ugovora može biti samo ugovorna stranka koja je zaključila Kolektivni ugovor.

Mato Vuković, predsjednik Radničkog vijeća, kaže kako je došlo do proceduralne pogreške. Potpisivanjem izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora promijenjen je i Ugovor o radu, zbog čega je ovog utorka sazvan skup zaposlenika (na kojima novinarima nije dozvoljeno ući).

– U slučaju  da Uprava Društva bude primjenjivala nezakonite odredbe iz izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, bit ćemo prisiljeni podnijeti tužbu protiv poslodavca – napominju iz središnjice toga sindikata.

Inače, prvi prijedlog Uprave bio je da se u stavkama koje se odnose na božićnice, jubilarne nagrade i ostalo napiše formulaciju  „do maksimalno neoporezive visine“ na što sindikalisti, priča Radičević, nisu pristali.  Novim prijedlogom  smanjene su otpremnine:

– I to na način da za osobno uvjetovan otkaz i poslovno uvjetovan otkaz traži smanjenje opremnina na 50 posto.  Dakle, sa 6 tisuća i 400 kuna po godini staža, na 3 tisuće i 200 kuna. U slučaju da je jedna trećina plaće radnika veća od te polovine, onda radnik dobiva iznos jedne trećine plaće. Time se radnici stavljaju u neravnopravan položaj, a pogoduje se menadžerima koji imaju veće plaće – pojasnio nam je  Radičević.

Do čelnice drugog sindikata Mirjane Šeparović duList nije uspio doći.

Pročitajte još

U DNEVNIKU NOVE TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike

Dulist

PAVELA NAKON OSVAJANJA HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI Ovo je kruna karijere!

Dulist

DR. SINIŠA CAR NAPUSTIO JE NAJZELENIJI OTOK Mljet je unio mir u moj život

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija