Aktualno

“Nismo pogriješili u proceduri”

"Nismo pogriješili u proceduri"

Predsjednik Uprave Vodovoda Branko Negodić odbacuje sve optužbe i naglašava kako prilikom potpisivanja Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora nisu prekršene nikakve zakonske odredbe.

– Pravna služba Vodovoda tvrdi na nismo pogriješili u proceduri. Ako oni tvrde da jesmo, onda netko treba arbitirirati. Kad smo krenuli u pregovore s jednim i s drugim sindikatom, gotovo smo s njima bili postignuli dogovor. No, jedan je sindikat odustao od jedne jedine točke izmjene – naglašava Negodić i dodaje da je spreman ukoliko se dokaže greška, ispraviti je.  

Što se pak tiče optužbi kako Izmjene i dopune nisu u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti, odgovara kako kada su počeli pregovori, taj zakon još uvijek nije stupio na snagu.

– Do kraja mjeseca bit će otkazana oba dva kolektivna ugovora, jer ih moramo dogovorno otkazati prema Zakonu o reprezentativnosti koji traži da se Kolektivni ugovor potpiše sa svim sindikatima u nekoj tvtki. To je zakonska obveza – naglasio je. Napominje kako radnička prava nisu smanjena.

– U slučaju restrukturiranja, otkaza, viška radnika, radnicima pripada otpremnina po svakoj godini u maksimalno neoporezivom dijelu, u iznosu od 6 tisuća i 400 kuna. Jedino je ostavljena mogućnost Upravi da radniku s kojim je nezadovoljna 5, 10 godina, ponudi drugu vrstu Ugovora o radu, a ako ga on odbije, tada mu ne pripada puni iznos otpremnine, već 50 posto. To je prijedlog Uprave i jedini razlog zbog kojeg smo krenuli u Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora – ističe Negodić i pojašnjava:

– Cijelu ovu situaciju tumačim kao neku vrstu politikanstva. Netko se nekorektno igra s nama. Sve što smo dosada radili radili smo u dogovoru sa sindikatom. Imam ja više staža u Sindikatu nego što netko ima staža u Vodovodu. Ispali smo najveći kriminalci.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist