Zanimljivosti

Tko ne brine za zapuštenu Šumicu?

Zelene udruge Mokošice i Rijeke dubrovačke u svom otvorenom eko apelu upozoravaju komunalne i vatrogasne službe Grada na problem zapuštene “Šumice” u Mokošici, koja prijeti ponovnim požarom.

– Prošli tjedan bili smo ponovo svjedoci požara u zapuštenoj „Šumici“ usred naselja Mokošica ili točnije poviše niza garaža i u blizini dječjeg malonogometnog igrališta, samo sto metara od Eko parka „Ombla“! – upozorava Jadranka Šimunović, predsjednica Zelenog foruma.

Navodi kako se “ni broja ne zna koliko je puta Šumica gorjela”, te podsjeća na 5. kolovoza 2007. godine, kada je vatra s tog područja zaprijetila i samom naselju Mokošica.

– Sjećamo se kako su te noći mladi Mokošice zajedno sa Torcidom Mokošica stali u obranu Šumice i naselja riskirajući svoje mlade živote. Hvala im! – poručuje Šimunović.

Ekološke udruge Zeleni Forum Rijeke dubrovačke i Eko-Omblići već su i ranije tražile da se Šumica, prepuna  visokog mediteranskog raslinja, ponajviše borova i maslina i rogača, uredi te kako  je Šumica prijetnja požarom naselju Mokošica , ali se do danas ništa nije učinilo.

– Sjećamo da su prošlih godina dolazili obići zapuštenu i obraslu  „Šumicu“ i predstavnici Vrtlara, Grada, zapovjednik Vatrogasaca, ali na kraju se ispostavilo da „Šumica“ nije od Grada, te da bi tu trebalo dosta sredstava za urediti je. A Šumica je rasla i pretvarala se u malu džunglu! – upozorava Šimunović.

– Žalosno je što je  nepročišćena „Šumica“ samo nekoliko metara od dječjeg malonogometnog igrališta, a osim što je opasnost od požara, ona je leglo zmija otrovnica, ponajviše poskoka, a i prepuna je odbačenog smeća! Naše ekološke udruge su predlagale prije nekoliko godina da se tu uredi multimedijalni centar „Zelena Ombla“ za djecu  mlade Mokošice s mediteranskim parkom i 4. „Stradunom „ (koji bi išao od Velikog Mokoškog potoka  uz Šumicu do  ceste ispod Gornjeg Obuljena), ali do danas se ništa po tome nije učinilo, a trebalo se?  – ističe Šimunović te se na kraju apela pita:

– Hoće li netko od odgovornih komunalnih službi Grada konačno riješiti problem zapuštene i zaboravljene „Šumice” koja nam može  biti ponovno prijetnja ovdje u Mokošici ovih prevrućih dana kada se živa penje i do +40 C? – zaključuje Šimunović.

Pročitajte još

DUBROVAČKI CARITAS U AKCIJI ZA POMOĆ ALBANIJI Osnovci za osnovno, odrasli za dodatno

Dulist

POZIV TREĆAŠIMA Dođite večeras u Lazarete i postanite Linđovac!

Dulist

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija