Zanimljivosti

Tko ne brine za zapuštenu Šumicu?

Tko ne brine za zapuštenu Šumicu?

Zelene udruge Mokošice i Rijeke dubrovačke u svom otvorenom eko apelu upozoravaju komunalne i vatrogasne službe Grada na problem zapuštene “Šumice” u Mokošici, koja prijeti ponovnim požarom.

– Prošli tjedan bili smo ponovo svjedoci požara u zapuštenoj „Šumici“ usred naselja Mokošica ili točnije poviše niza garaža i u blizini dječjeg malonogometnog igrališta, samo sto metara od Eko parka „Ombla“! – upozorava Jadranka Šimunović, predsjednica Zelenog foruma.

Navodi kako se “ni broja ne zna koliko je puta Šumica gorjela”, te podsjeća na 5. kolovoza 2007. godine, kada je vatra s tog područja zaprijetila i samom naselju Mokošica.

– Sjećamo se kako su te noći mladi Mokošice zajedno sa Torcidom Mokošica stali u obranu Šumice i naselja riskirajući svoje mlade živote. Hvala im! – poručuje Šimunović.

Ekološke udruge Zeleni Forum Rijeke dubrovačke i Eko-Omblići već su i ranije tražile da se Šumica, prepuna  visokog mediteranskog raslinja, ponajviše borova i maslina i rogača, uredi te kako  je Šumica prijetnja požarom naselju Mokošica , ali se do danas ništa nije učinilo.

– Sjećamo da su prošlih godina dolazili obići zapuštenu i obraslu  „Šumicu“ i predstavnici Vrtlara, Grada, zapovjednik Vatrogasaca, ali na kraju se ispostavilo da „Šumica“ nije od Grada, te da bi tu trebalo dosta sredstava za urediti je. A Šumica je rasla i pretvarala se u malu džunglu! – upozorava Šimunović.

– Žalosno je što je  nepročišćena „Šumica“ samo nekoliko metara od dječjeg malonogometnog igrališta, a osim što je opasnost od požara, ona je leglo zmija otrovnica, ponajviše poskoka, a i prepuna je odbačenog smeća! Naše ekološke udruge su predlagale prije nekoliko godina da se tu uredi multimedijalni centar „Zelena Ombla“ za djecu  mlade Mokošice s mediteranskim parkom i 4. „Stradunom „ (koji bi išao od Velikog Mokoškog potoka  uz Šumicu do  ceste ispod Gornjeg Obuljena), ali do danas se ništa po tome nije učinilo, a trebalo se?  – ističe Šimunović te se na kraju apela pita:

– Hoće li netko od odgovornih komunalnih službi Grada konačno riješiti problem zapuštene i zaboravljene „Šumice” koja nam može  biti ponovno prijetnja ovdje u Mokošici ovih prevrućih dana kada se živa penje i do +40 C? – zaključuje Šimunović.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist