Aktualno

TJEDNE MUDROSNICE MARA JOVIĆA Vrijeme je porozna spužva, ono odijeva gola, a proljepšava ružna

TJEDNE MUDROSNICE MARA JOVIĆA Vrijeme je porozna spužva, ono odijeva gola, a proljepšava ružna

Dubrovački književnik Maro Jović novi je kolumnist DuLista! Ovaj Dubrovčanin u travnju je počeo objavljivati svoje ‘Tjedne mudrosnice’ kako glasi i naziv njegove kolumne u tiskanom izdanju našeg tjednika. U njima donosi različita promišljanja o vjeri, miru, ljubavi…

Vrijeme je beskonačan prostor koji koristimo ovako ili onako. Ono je jednobojna livada koja nudi pre­gršt šarenolikog cvijeća. Mirisi cvijeća privlačni su ili ne, ali svakako nude mnoge mogućnosti. Te cvjetove naj­bolje koriste pčele radilice koje nepre­stano proizvode med. Ako metaforički protumačimo ovo navedeno, vidjet ćemo da je i čovjek sudionik u tom vre­menu i da i on, ovisno o svojim radnim sposobnostima ili drugim stvarima, proizvodi i gradi, to jest, koristi to vri­jeme koje je blagodat s mnoštvom pri­lika. Ovisno o čovjekovim nakanama, vrijeme se popunjava i koristi. Netko bi, onako u prolazu, rekao – vrijeme je novac. No, ja bih se djelomice složio s tim navodom jer vrijeme jest novac, ali novac nije sve. Koliko je samo vri­jeme u prvom planu kada se liječi neki bolesnik: primjerice, kada se pregled i moguća operacija obave u što bržem vremenu, bolesnik ima mogućnost da se izliječi.

‘Vrijeme je porozna spužva, ono odijeva gola, a proljepšava ružna.’ Kada sam napisao taj aforizam, držao sam da je vrijeme porozno jednostavno zato što se dijeli na prošlost, sadašnjost i budućnost, pa su i događaji koji su se zbili u tom razdoblju zabilježeni tada, tako da je vrijeme fleksibilno i pruža mnoge mogućnosti. Sigurno se pitate: A zašto ‘ono odijeva gola, a proljepšava ružna’? To je napisano stoga što vrijeme može trajati kratko, a može biti i dugovječno, pa tako i ono može u duljem roku odjenuti onoga koji nije imao ništa, a proljepšati onoga koji je ružan. Važno je istaknuti da je vri­jeme podijeljeno na navedene pojmove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, te da ono u određenom roku može mije­njati svojstva. Mislim da je, kada je vrijeme u pitanju, potrebno koristiti strpljenje, jer strpljenje je taj most koji čovjeku omogućuje da prijeđe podiv­ljalu rijeku događajâ koji se zbivaju u nekim razdobljima.

Vrijeme je more koje u sebi krije pregršt života. Ono u sebi nosi uzdahe, titraje, doticanja, borbe, mirenja i sve ono od čega se sastoji jedan svijet. Svaki čovjek mora biti svjestan vremena jer on je dio toga ceremonijalnog huka. Vrijeme čovjeka ziba i određuje jer ono je platforma na kojoj se crpi nafta povijesti. Ovisno o tom nalazištu, možemo reći da je povi­jest odigrala svoju ulogu, jer joj vrijeme omogućuje da raširi svoja krila činje­nicâ. Činjenice povijesti zasađene su u zemlju koja se zove vremenom, i samo naše okopavanje te zemlje dovest će te činjenice na svjetlo dana. Cijenimo vrijeme i nosimo se s njim, a to ćemo moći samo ako se naoružamo strplje­njem, najboljim prijateljem bogatog vremena.

Piše: Maro Jović

O AUTORU

Književnik Maro Jović dijete je Grada. Prvi igrokaz ‘Igra Mikrofona’ napisao je kao osnovnoškolac. Svestrani Dubrovčanin glumio je u nekoliko predstava, objavio je mnoštvo zbirki pjesama, dramskih tekstova, a redatelj je i scenarist dva dokumentarna filma.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist