Kultura

Tiskana monografija ‘Špilje i jame otoka Mljeta u slici i riječi’

Tiskana monografija 'Špilje i jame otoka Mljeta u slici i riječi'

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” tiskala je monografiju “Špilje i jame otoka Mljeta u slici i riječi” grupe autora Branko Jalžić, Tamara Čuković, Tamara Mihoci, Jana Bedek, Helena Bilandžija, Petra Bregović, Tvrtko Dražina, Vedran Jalžić, Ana Komerički, Petra Kovač Konrad, Petra Kutleša, Marko Lukić, Marta Malenica, Kazimir Miculinić, Martina Pavlek, Domagoj Perkić, Vedran Sudar. Monografija je nastala kao rezultat dugogodišnje suradnje Ustanove i Hrvatskog biospeleološkog društva.

Špilje i jame kao fenomeni krša jedna su od najskrovitijih, ali i najfascinantnijih prirodnih vrijednosti otoka Mljeta. U mnogima od njih otkrivene su i opisane raznolike rijetke i endemične podzemne životinje koje žive samo na Mljetu, nađeni su impresivni špiljski sigasti oblici, a česti arheološki artefakti u podzemnim dvoranama svjedočanstvo su o prvim stanovnicima otoka Mljeta koji su u podzemlje zalazili još u prapovijesno doba.

– Istraživanja špilja i jama otoka Mljeta počinju već u prvoj polovici 19. stoljeća, međutim sustavna speleološka i biospeleološka istraživanja
provode se od 2005. godine. Nakon upornog i višegodišnjeg terenskog rada i kabinetske obrade raznolike prikupljene građe, osviještena je potreba za stvaranjem ove knjige. Njezinim tiskanjem želimo predstaviti i približiti bogati podzemni svijet Mljeta svim posjetiteljima ovog otoka i širem pučanstvu, jer njegova skrovitost i teška dostupnost lako mogu zasjeniti njegovu ljepotu i posebnost. U knjizi su prikazani podaci prikupljeni iz literature i provedenih istraživanja do kraja 2016. godine – zapisali su u predgovoru autori.

Špilje i jame otoka Mljeta nije lako pronaći, treba se probijati kroz guste šume, prehodati mnogobrojne ponikve, polja u kršu i uvale. Danas je na otoku poznat čak 71 speleološki objekt, a najpoznatije su zasigurno špilje Rikavica, Ostaševica, Movrica i Odisejeva špilja. Mljetski izrazi za pojedine speleološke pojave poput garma za špilje urušenog stropa uz obalu mora ili jarač za jame kojima je vidljivo dno, jasno ukazuju na višestoljetnu povezanost otočana sa špiljama i jamama.

Publikacija je tiskana u sklopu projekta Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet – Odise(j)a Mediterranea financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist