Kultura

Tiskan katalog izložbe ‘Antički vodovod Vodovađa – Cavtat’

Tiskan katalog izložbe 'Antički vodovod Vodovađa – Cavtat'

Dvojezični katalog ‘Antički vodovod, Vodovađa – Cavtat’ koji prati istoimenu izložbu iz 2012. godine, novo je izdanje Dubrovačkih muzeja.

Autorica kataloga je voditeljica Arheološkog muzeja Liljana Kovačić, a katalog prikazuje rezultate dugogodišnjih arheoloških istraživanja vodovoda antičke kolonije Epidaura, današnjeg Cavtata.

Riječ je o publikaciji koja na 151 stranici osim povijesnih informacija i zanimljivosti donosi mnoštvo ilustracija poput geodetskih i arhitektonskih snimaka te grafičkih prikaza koje zorno prikazuju kompleksnost izgradnje i funkcioniranja vodovoda.

Tekuća, pitka voda je uz zemljopisni položaj, imala veliku ulogu u preobražaju tog autohtonoga ilirskog naselja gradinskog tipa u antički grad. Izvorište mu je bilo u Vodovađi, a trasiran je sjeveroistočnim dijelom Konavala koje su po njemu, od lat. canale,-is, dobile ime. Konfiguracija terena od izvorišta do Cavtata je bila povoljna za trasiranje s postepenim padom, a ona je uvjetovala i različita građevinska rješenja vodovodne konstrukcije – pojasnila je kustosica Kovačić.

U prvom dijelu kataloga govori se općenito o antičkim vodovodima, izgradnji, kapacitetu, potrošačima, službi za održavanje, reguliranju toka, vodovodnim cijevima i slavinama, gradskoj vodovodnoj mreži te mjernim instrumentima. Sljedeće poglavlje ukratko prikazuje Cavtat u antici, centurijaciju zemljišta i cestovne pravce.

Onaj još važniji dio u katalogu odnosi se na rezultate istraživanja s položajem sonda, geodetskim i arhitektonskim nacrtima. Trasa je ucrtana na osnovu visinskih kota i mjernih podataka, a izračunat je i njegov kapacitet te kapacitet sifona. Izgradnju ovog velebnog komunalnog objekta autorica datira u sam početak 1. stoljeća.

Ostaci vodovoda, iako rijetki i s oskudnim podacima, dragocjena su materijalna ostavština pet stoljeća dugog rimskog vladanja na ovim prostorima.

Ovaj iznimno vrijedan katalog dostupan je u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru te u tvrđavi Revelin po cijeni od 139 kuna.

Tekst i foto: DUM

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist