Kultura

Thomas Rösner večeras dirigira DSO-om

Thomas Rösner večeras dirigira DSO-om

Dubrovački simfonijski orkestar izvest će večeras koncert u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat na glazbenom festivalu Dubrovnik u pozno ljeto.

Izvedbom djela W. A. Mozarta ravnat će austrijski dirigent Thomas Rösner, a solisti u Simfoniji concertante u Es-duru bit će mladi nagrađivani dubrovački glazbenici, violinistica Đana Kahriman i violist Šimun Končić. Koncert će započeti uvertirom La Clemenza di Tito, potom će s orkestrom nastupiti naši mladi dubrovčani u Simfoniji concertante, a drugom dijelu koncerta ćemo slušati Simfoniju br. 41 („Jupiter“).
Informacije, rezervacija i prodaja karata u uredima Orkestra u Slanici (Revelin), na tel. 417 110, mob. 099 2211 585, e-mail sales@dso.hr, u turističkoj agenciji Stradun TIC, Placa bb, na tel. 323 350, u turističkoj agenciji Perla Adriatica, Frana Supila 2 na Pločama, na tel. 422 766, kao i na ulazu jedan sat prije početka koncerta.

O dirigentu:
Rođen u Beču, Thomas Rösner prvi je put nastupio kao dirigent u dobi od četrnaest godina. Studirao je u Beču i pohađao majstorske tečajeve kod Ilye Musina, Myung-Whun Chunga i Hansa Grafa. Poziv Fabia Luisia označio je početak njegove međunarodne karijere, kada je bio pozvan dirigirati Orkestrom de la Suisse Romande na turneji.
Od tada Rösner nastupa s orkestrima diljem svijeta uključujući i Njemački simfonijski orkestar iz Berlina, Simfonijske orkestre iz Beča, Bamberga, Hamburga, Basela, Simfonijski orkestar Mozarteum iz Salzburga, Houston Symphony, Calgary filharmoniju, Komorni orkestar iz Lausanne, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre National de Bordeaux, Bergen filharmoniju, Poljski nacionalni radio orkestar, Prašku filharmoniju, Slovačku filharmoniju, izraelsku Sinfoniettu i Tokijski simfonijski orkestar.

O solistima:

Đana Kahriman (violina) rođena je 1989. godine u Dubrovniku. Sa sedam godina započinje učenje violine u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, u klasi prof.Ivančice Kalanj. Godine 2011. diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Leonida Sorokowa, kod kojeg je nastavila umjetničko usavršavanje.
Dobitnica je pet prvih nagrada na Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa te na međunarodnim natjecanjima Etide i skale u Zagrebu, Rudolf Matz u Dubrovniku, Beethoven u Austriji, Verdi Note u Rimu i Međunarodnom violinističkom natjecanju u Kazahstanu.

Šimun Končić (viola) rođen je u Dubrovniku 1991. godine. S osam godina počeo je učiti violinu u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u klasi prof. Ivanke Kalanj te je sudjelovao na natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa (Dubrovnik 2002, II nagrada; Dubrovnik 2004 i 2006, I i II nagrada, potom u kategoriji komorne glazbe Opatija 2005 i 2006, II i III nagrada i u kategoriji solfeggio u Dubrovniku 2006, I i II nagrada). Kao solist nastupao je uz Dubrovački simfonijski orkestar i uz komorni orkestar Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist