Kultura

FOTO Kapetanić ‘oživio’ Sokol kulu

FOTO Kapetanić 'oživio' Sokol kulu

Na taraci Sokol grada večeras je predstavljena knjiga ‘Sokol grad u Konavlima’, autora Nika Kapetanića, jednog od najzaslužnijih ljudi za obnovu same kule.

Knjigu su predstavili Vlaho Bogišić, Stjepan Ćosić, Denis Orlić i Antonija Rusković Radonić.

-Dubrovačke zidine su sada među najznačajnijim znamenitostima na svijetu. A DPDS ih je do toga doveo. Kada ih je Društvo preuzelo bile su kao Sokol kula, neprohodne, uništene. Društvo je stvorilo od njih brend, a to ćemo napraviti i od Sokol kule. Obnova spomenika je naša snaga. Postoje neki disonantni tonovi od onih koji ne znaju, ne razumiju, neće da razumiju, ali najbolja obrana je raditi na obnovi. A to je naš kontinuitet – rekao je Denis Orlić rekavši i kako je pokojni Lukša Beritić bio amater, a u tom nizu je i Niko Kapetanić koji je kao biokemičar svoju snagu posvetio obnovi spomenika.

Antonija Rusković Radonić rekla je kako se na ovom predstavljanju osjeća kao ‘žensko na Sokolu’.

-Ali mogu govoriti kao svjedok povijesnih pronalazaka posljednjih godina ovdje. Svi mali predmetići koji su tu pronađeni tvore divnu priču i znanstvenu građu o životu na Sokol kuli – istaknula je.

– Kapetanić nam je prije pisanja ove knjige rekao kako on ne piše slikovnice, ali na sreću ipak je uvrstio sve slike i ni Sokola, ni ove knjige ne bi bilo da nije bilo čovjeka koji je tome posvetio život. Hvala vam – rekla je Rusković Kapetaniću.

Stjepan Ćosić iznio je okupljenima povijest Sokol kule iznesenu u knjizi te istaknuo kako ništa ne bi bilo moguće bez DPDS-a.

– Knjiga Nika Kapetanića mala je monografija i daje povijest Sokol utvrde i njegova podgrađa, ali je istodobno i vodič kroz muzejsku zbirku koja je nastala neplanirano, radom na restauraciji i obnovi i samim nalazima koji su se u međuvremenu pojavljivali. Sve novo i staro sadržano je u ovoj knjizi budući da je Kapetanić osobno u svim fazama sudjelovao u obnovi tvrđave. Ta posljednja faza trajala je više od deset godina – rekao je Ćosić.

Vlaho Bogišić rekao je kako je ovo izrazito sentimentalan trenutak kako za Društvo tako i za sve Konavljane.

– Kapetanićev je ‘Sokol’ tipična priča iz njegove radionice povijesti kao zbilje. Malo je tu uopće vlastitih riječi. Kao da su one su tek vezivno tkivo poput keramičkih posuda iz kojih se kolorirani fragmenti svijetle poput lumina. Premda se drži oskudno literature i poštuje svoga prethodnika Lukšu Beretića pisac je u problemu. Jer se bavi vlastitim djelom, iz druge paralelne dimenzije jer je okol gradu i sam verificirao – istaknuo je Bogišić.

Na samome kraju okupljenima, oko dvjestotinjak ljudi, obratio se i sam autor, Niko Kapetanić.

-Želim se zahvaliti svima što ste došli u ovako velikom broju. Zadovoljan sam što ste svojim dolaskom potvrdili da će Sokol kula postati prepoznatljiva točka na kulturnoj i turističkoj karti Hrvatske. Ova tvrđava je obnavljana više od pola stoljeća, i neću nabrajati tko je sve zaslužan jer me strah da ću nekoga zaboraviti. Želja mi je da ovdje bude promocija kako bi upravo mi bili prvi koji će je oživjeti – rekao je okupljenima Kapetanić.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist