Županija

Teško stanje u regionalnim zračnim lukama, obustavljeno više od 6 tisuća linija

Zračni promet jedan je od sektora koje je pandemija COVID-a 19 najviše pogodila, a situacija je posebno zabrinjavajuća u regionalnim zračnim lukama. Rečeno je na sastanku Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a, Europskog odbora regija, na kojem je sudjelovao i župan Nikola Dobroslavić. Tema sastanka je bila ‘Budućnost regionalnih zračnih luka – izazovi i prilike’.
Istaknuto je kako još uvijek nije ponovno uspostavljeno više od 6000 linija iz europskih zračnih luka od početka krize uzrokovane COVID-om 19. Najveće gubitke izravnih veza bilježe manje regionalne zračne luke te je nagli pad prihoda doveo veći broj njih u tako teško stanje da bi bez državnih potpora ili javne pomoći mogle postati nesolventne.
Europski odbor regija očekuje brzi dogovor o budućoj uredbi o Europskom fondu za regionalni razvoj oko toga da se uzme u obzir posebna situacija regionalnih zračnih luka koje se definiraju kao zračne luke čiji prosječni godišnji promet ne prelazi 3 milijuna, te traži od Europske komisije da se regionalnim zračnim lukama omogući primanje sredstava EU-a putem nacionalnih ili regionalnih programa koji se provode u okviru nove financijske perspektive za razdoblje 2021.-2027. Naglašeno je da je Plan oporavka za Europu predstavljen u svibnju prošle godine jedinstvena prilika za pružanje potpore regionalnim zračnim lukama.

Pročitajte još

Centar za rehabilitaciju Josipovac na Prvenstvu Hrvatske u kuglanju

Dulist

Raspada se nova cesta u Slanom: ‘Asfalt je dva i pol puta tanji od projekta!’

Dulist

Načelnik Nardelli povećao iznos ovogodišnjih stipendija

Dulist