Zanimljivosti

TEMA: ZAŠTITA GALEBOVA! Eko Omblići organiziraju izlet na Supetar

TEMA: ZAŠTITA GALEBOVA! Eko Omblići organiziraju izlet na Supetar

Naši najmlađi ekoaktivisti, Eko Omblići posvetit će se galebovima, posebno zaštićenoj vrsti galebu klaukavcu, do 6. rujna.

U danima posvećenim galebovima najmlađi ekoaktivisti Eko Omblići će posjetiti stanište galeba klaukavca na otočiću Supetru, preko puta Cavtata a u blizini otočića Mrkan i Bobara.

Na otočiću Supetru ekoaktivisti Eko Omblići i djeca Grada će imati nekoliko likovnih i edukativnih radionica a sve kako bi se upoznali s ovom zaštićenom vrstom galeba. Galebovi su dobro nam poznate ptice našeg podneblja i pravi simbol morskih krajobraza. Uopće je teško zamisliti more bez pojave ovih ptica i njihovog glasanja. Istinske lutalice, vjerni pratioci ribara i jedni od najčešćih, tj najvidljivijih ptica našeg mora.

Postoji 45 vrsta galebova rasprostranjenih po svim morima svijeta, ali uvijek negdje u blizini kopna. Hrane se, možemo slobodno reći, svime. Pohlepni su i proždrljivi. U Hrvatskoj stalno, povremeno ili rijetko boravi 13 vrsta od kojih se tri vrste gnijezde. Najbrojniji je galeb klaukavac (Larus michahellis). Raširen je posvuda po Jadranu i ovom dijelu Sredozemlja i nigdje više u svijetu. Gnijezdi se u kolonijama po nenastanjenim otocima, hridima ili nepristupačnim dijelovima nekih naseljenih otoka. Nenaseljeni otočić Supetar u blizini otočića Mrkan i Bobara je stanište zaštićenog galeba – klaukavca!

– Čuvajmo naše ptice, čuvajmo naše galebove! – poručili su Eko Omblići.

Pročitajte još

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist